Acolo exista asa-numita Pendula a Apocalipsei, considerata barometrul oamenilor de stiinta din domeniul nuclear, care simbolizeaza iminenta unei catastrofe. Potrivit ziarului elvetian "La Liberte", preluat de Rompres, limba mare a ceasului urmeaza sa fie data maine inainte cu cel putin un minut, consecinta directa a incalzirii globale, dar si a cresterii amenintarilor nucleare. Deci, fata de cele 7 minute care mai erau pana la ora Armageddonului atomic, ar mai ramane doar... 5-6!

Limba mare a Pendulei Apocalipsei, barometrul Bulletin of Atomic Scientists /Buletinul oamenilor de stiinta din domeniul nuclear/, ce simbolizeaza iminenta Armageddonului atomic, ar urma sa fie data inainte miercuri. Aceasta decizie reflecta o agravare a amenintarii nucleare, potrivit unui grup de eminenti oameni de stiinta, releva site-ul cotidianului elvetian La Liberté, consultat de Rompres. Pendula se afla, in acest moment, la sapte minute inaintea miezului noptii, ora simbolica a unei catastrofe mondiale. Va fi vorba de prima schimbare din februarie 2002 pana acum, a declarat Kennette Benedict, directoarea revistei stiintifice, precizand ca aceasta decizie "se bazeaza pe o agravare a amenintarilor nucleare si a celor legate de incalzirea climei". Ea nu a precizat cu cate minute va fi data inainte limba mare a pendulei create in 1947, pentru a simboliza pericolele armelor nucleare pentru umanitate, de catre oamenii de stiinta din Chicago care au participat la Proiectul Manhattan

Proiectul Manhattan a dat nastere bombei atomice, prima fiind lansata asupra orasului japonez Hiroshima, la 6 august 1945. "Aceasta ultima miscare importanta /a Pendulei Apocalipsei/ reflecta ingrijorari crescande ale unei "a doua ere atomice", marcata de amenintari grave, printre care /se numara/ ambitiile nucleare ale Iranului si Coreii de Nord /Republica Populara Democrata Coreeana, RPDC/, materiale fisibile neprotejate in Rusia si in alte parti /ale lumii/, precum si intre 2.000 si 25.000 de arme nucleare desfasurate inca in Statele Unite si in Rusia", se adauga intr-un comunicat al revistei stiintifice. "Escaladarea terorismului si a unor noi presiuni create de incalzirea atmosferica in directia construirii mai multor centrale nucleare, pentru producerea de electricitate cu emiterea unei cantitati mai reduse de efecte de sera, ar putea, de asemenea, spori riscurile de proliferare", mentioneaza acelasi text.