Peste cel mult doua decenii, asteroidul Apophis-9942 va trece la mai putin de 40.000 de km de Pamint, ceea ce, in termeni astronomici si astrofizici, este primejdios de aproape, o coliziune fiind oricind posibila ca urmare a intrarii bolidului in cimpul gravitational terestru.
Din simularea pe calculator realizata de cercetatorii americani si rusi rezulta ca, daca Apophis s-ar prabusi in apele Atlanticului, la 1.000 de kilometri de Coasta de Est a Americii, ar genera valuri tsunami de 17 metri inaltime care, odata ajunse pe uscat, ar distruge totul in calea lor. Energia degajata in cazul unui asemenea impact ar fi de 100.000 mai mare decit cea generata de bomba atomica de la Hiroshima. Ca si cum asta nu ar fi de ajuns, Apophis va trece nu odata, ci de doua ori in apropierea planetei noastre, a doua oara probabilitatea unui impact fiind inca si mai ridicata, din cauza mai marii apropieri, au anuntat astronomii americani si rusi cu prilejul celui de-al cincilea congres international privind obiectele cosmice care se apropie de Terra, recent desfasurat la Londra.

Exista insa o mica speranta: in cinci pina la sapte ani ar putea fi constituit un sistem defensiv eficient in asemenea situatii, care ar costa citeva miliarde de euro, au aratat participantii la congres. Dar ei au tinut sa sublinieze ca "Apophis este cea mai grava amenintare la adresa planetei si a omenirii din ultimele doua secole". Multe dintre propunerile avansate de specialisti au semanat izbitor cu scenariul filmului "Armagedon". Intr-o prima faza, pe Apophis ar urma sa fie lansata o radiosonda ce ar permite determinarea exacta a traiectoriei asteroidului, care va fi apoi supus unui bombardament nuclear. In mitologia egipteana, Apophis este un demon al distrugerii, care incearca de milenii sa scufunde intreaga lume in intunericul etern.


Despre autor:

Sursa: 7plus.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.