Adica fara coada impletita in jurul capului, care a facut-o cunoscuta in lumea intreaga. Sa fie un semn? - s-au intrebat nedumeriti alesii legislativului de la Kiev. "Nu, e pentru o singura zi. M-am grabit dimineata. Nu am avut timp sa-mi impletesc parul", a incercat Iulia Timosenko (foto) sa calmele mintile tot mai infierbantate.

Asta a fost joia trecuta. Pentru ca vineri, luandu-i din nou prin surprindere pe toti, Timosenko sa anunte ca sustine proiectul de lege privind atributiile guvernului, act pe care Rada Suprema nu l-a putut aproba din cauza veto-ului pus de presedintele Viktor Iuscenko. Dar cu voturile formatiunii lui Timosenko, BIUT, documentul a fost adoptat. In ajun, Iuscenko ii invitase la discutii pe presedintele Radei, socialistul Aleksandr Moroz si pe premierul Viktor Ianukovici. Fusese chemata si Timosenko, dar invitatia a fost anulata. Mare greseala. Trecerea Iuliei de partea lui Ianukovici - gest rasplatit cu functii in unele institutii-cheie ale statului pentru oamenii lui Timosenko - l-a transformat peste noapte pe Iuscenko intr-un presedinte de protocol

De acum inainte, conform reformei constitutionale care si-a intrat definitiv in rol odata cu votul din parlament, guvernul va formula inclusiv cursul politicii externe. Iuscenko si-a pastrat dreptul de a-i numi pe ministrul de externe si pe al apararii, dar numai pe baza recomandarilor deputatilor. In schimb, Opozitia si-a dobandit dreptul de a participa la sedintele de cabinet. De fapt, spun analistii, "s-a incheiat confruntarea Iuscenko-Ianukovici si a inceput concurenta politica dintre Ianukovici si Timosenko". Dezvoltand aceasta supozitie, politologul Viktor Nebojenko aprecia ca legea privind prerogativele cabinetului ii ofera lui Ianukovici "sansa de a controla institutiile de forta ale statului". Or, reprezentantii acestora sunt pretutindeni, atat in mediul de afaceri cat si in politica. Un punct de vedere caruia i-a subscris si un alt analist de prestigiu de la Kiev, Kost Bondarenko, in opinia caruia "in batalia pentru structurile speciale ale tarii, Iuscenko a pierdut in fata lui Ianukovici.