Ungaria ar risca sa fie exclusa din NATO pentru ca nu-si indeplineste angajamentele, daca s-ar pune in aplicare o propunere in acest sens a de-putatului conservator britanic Liam Fox.

In opinia acestuia, tarile care acorda mai putin de 2 la suta din PIB pentru aceste cheltuieli trebuie excluse din NATO. Alianta Nord-Atlantica cere ca pentru cheltuielile de aparare ale tarilor membre sa se acorde 2 la suta din PIB, iar Ungaria foloseste pentru cheltuielile sale militare doar 1,1 la suta din produsul intern brut.

Fox, care este candidatul la postul de ministru al apararii din guvernul din umbra al Partidului Conservator din Marea Britanie, a declarat, intr-o conferinta de presa ca, in urma unor vizite facute in Polonia si in Ungaria, a constatat ca aceste tari "au intrat in NATO, si-au insusit garantiile de aparare din partea organizatiei, dupa care si-au redus cheltuielile de aparare". El a afirmat ca "va exista posibilitatea de a se suspenda calitatea de membru al NATO pentru tarile ale caror cheltuieli pentru apararea militara vor fi sub nivelului acceptat in comun" in cadrul NATO.

In replica, purtatorul de cuvant al ministerului ungar al Apararii, Istvan Bocskai a amintit ca secretarul general al NATO, Jaap de Hoop Scheffer, cu prilejul vizitei sale in Ungaria, in luna septembrie anul trecut, s-a declarat multumit de indeplinirea de catre Budapesta a datoriilor si angajamentelor sale fata de NATO. Cu toate acestea este un fapt cunoscut ca acelasi secretar general al NATO, Jaap de Hoop Scheffer, in noiembrie anul trecut a subliniat ca nu considera suficiente fondurile pe care Ungaria le foloseste pentru aparare, aminteste Nepszabadsag.

El a recunoscut, in acelasi timp, ca indicatorul de 2 la suta din PIB prevazut pentru aparare este acordat din buget doar in sapte state membre ale NATO din totalul de 26 de tari membre. Raspunzand la criticile aduse de deputatul conservator britanic, ministrul ungar al apararii, Imre Szekeres, i-a facut acestuia invitatie sa viziteze din nou Ungaria. In cadrul unei emisiuni televizate, ministrul ungar a anuntat ca el nu s-a intalnit cu politicianul britanic din opozitie cand acesta a fost in vizita Ungaria si a atras atentia ca nimeni nu are dreptul sa se joace cu prestigiul Ungariei. Numai ca acest prestigiu este deja, intr-un fel, deteriorat, comenteaza Nepszabadsag.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.