Nu mai au flamuri ori blazoane ca stramosii lor, dar, la „curtea“ din Bruxelles conducatorii moderni ai Europei le-au inlocuit cu protocolul, explica pentru EUobserver seful de protocol al UE, Hans Brunmayr.

"Regulile de protocol arata masura respectului pentru un oficial sau altul", spune Brunmayr. Locul fiecarui demnitar intr-o fotografie de grup, de exemplu, spune totul despre importanta acestuia. Seful de protocol da ca exemplu fotografia facuta la finalul summitului din decembrie 2006. Presedintele finlandez, la acea vreme, al UE, se afla in centru, conform protocolului. Dar el este flancat de reprezentantii Poloniei si ai Frantei. Sistemul valorilor diplomatice functioneaza asa: a doua persoana ca importanta este reprezentantul viitoarei presedintii UE, iar presedintele unei tari este intotdeauna considerat mai important decit un prim-ministru.

Regele bate Dama

De ce fotografia din decembrie nu respecta sistemul clasic?

In mod normal, Germania si Portugalia ar fi trebuit reprezentate imediat linga Finlanda, pentru ca, in decembrie, erau la rind, una dupa cealalta, pentru presedintia UE. Hans Brunmayr explica schimbarea printr-un fel de pocher al protocolului in care "cartea" de presedinte a lui Jacques Chirac "bate" oricind un premier, precum Angela Merkel, chiar daca e la rind la presedintia UE. Sistemul importantei este la fel de strict aplicat pina la cel mai umil loc, ocupat de ministrii de externe, care trebuie sa se ingramadeasca toti, pe rindurile din spate, in schema fotografiei de grup.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.