Dupa ce si-a petrecut sarbatorile de iarna in compania prietenului sau, presedintele Ucrainei Viktor Iuscenko, liderul georgian Mihail Saakasvili s-a gandit ca micul lui stat caucazian are nevoie de o noua Constitutie.
Una moderna, inspirata din democratia europeana. Nu americana. "Cred ca trebuie, impreuna cu opozitia, sa ne gandim la elaborarea unei noi Legi fundamentale... Actuala are numeroase neajunsuri care trebuie eliminate", a explicat liderul de la Tbilisi. In general, si-a continuat expunerea Saakasvili, elaborarea unei Constitutii este un proces indelungat - cel putin cativa ani.

In acelasi timp, presedintele si-a anuntat determinarea de a colabora mai mult cu opozitia parlamentara, inclusiv prin infiintarea pe langa Consiliul National de Securitate un organism nou - un Consiliu extins. Si unde va putea intra orice deputat din partea fractiunilor parlamentare de opozitie. Care va fi misiunea noii structuri? De a analiza politica externa a tarii. Iar concluziile vor avea un caracter strict consultativ. Oricum, planurile lui Saakasvili evidentioneaza o schimbare de orientare. Daca pana acum toate declaratiile oficialilor georgieni erau adresate exclusiv SUA, acum autoritatile de la Tbilisi depun eforturi majore pentru a se apropia de valorile europene.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.