International11 Ianuarie 2007de Claudia Ciobanu

Lectura de un minut

Curtea Europeana de Justitie analizeaza daca institutiile europene ii protejeaza pe cetatenii din vechile state UE in defavoarea celor din tarile est-europene.

Curtea Europeana de Justitie judeca zilele acestea un caz care pune fata in fata doua drepturi fundamentale ale europenilor: libertatea companiilor (inclusiv cele din noile state membre) de a oferi servicii in intregul spatiu UE si dreptul muncitorilor si al sindicatelor de a face greva si de a initia o actiune colectiva.

Insa cazul Laval, care va primi un verdict final in cel putin trei luni, pune de fapt fata in fata oamenii muncii din noile state membre UE, dispusi sa primeasca salarii mai mici decit media europeana, si muncitorii din state cu traditie social-democrata veche, care isi vad locurile de munca amenintate din cauza acestei disponibilitati a est-europenilor.

Suedezii, scosi in strada

Cazul judecat de CEJ a fost deschis de compania letona Laval un Partneri Ltd. impotriva mai multor sindicate suedeze, ale caror proteste au dus la falimentul filialei suedeze a companiei.

Laval primise un contract pentru a construi o scoala in localitatea suedeza Vaxholm, pentru care a adus muncitori letoni cu contracte semnate deja in Letonia, care prevedeau salarii mai mici decit media UE. Si datorita salariilor mici, compania letona a putut cistiga initial licitatia pentru construirea scolii.

Cotidianul

Sursa: CotidianulTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului Un film biografic despre Michael Jackson ar fi in pregatire la Hollywood.