Cu cateva ore inainte ca presedintele George W. Bush sa prezinte, aseara, intr-un mesaj catre natiune, noua strategie a administratiei SUA pentru Irak, premierul britanic Tony Blair a rupt tacerea ultimelor zece zile calificand "inacceptabil" modul in care Saddam Hussein a fost executat.

Dar, s-a grabit sa adauge seful guvernului de la Londra, "acest lucru nu trebuie sa ne faca sa uitam sutele de crime comise de el impotriva propriului lui popor". Tot ieri, intr-un articol cu titlul "Precum un impatimit al jocurilor de noroc, Bush continua sa agite spectrul unui nou razboi rece", publicatia "The Guardian" isi exprima speranta ca o astfel de pozitie ar putea marca o schimbare de atitudine a Marii Britanii fata de conflictul irakian.

Dar, concluziona aceeasi sursa, deocamdata nu exista sanse in acest sens. Inclusiv pentru ca Bush nu stie sa asculte vocea celor multi. Toti, scria The Guardian, "de la electoratul american si conducerea americana a SUA, la opinia publica mondiala, surprizator de unanima in acest sens, intr-un glas cer sa se puna capat razboiului din Irak". Venind sa confirme aceasta parere, agentiile de presa anuntau ca democratii, majoritari in Congres, sunt determinati sa respinga noul plan al administratiei Bush, proiect care prevede inainte de toate o suplimentare cu 20.000 de oameni a prezentei militare americane in Irak.

Dar nu, continua "The Guardian" - "Bush merege in directie inversa si duce razboiul mai departe". Cu doar cateva saptamani in urma, amintea cotidianul britanic, Grupul de studiu pentru Irak, o comisie condusa de consilierul tatalui actualului locatar de la Casa Alba, James Baker, recomanda retragerea din Irak, pe etape. Planul a fost insa aruncat "la gunoi".

"Si impreuna cu el au fost trimisi la plimbare inalti functionari ai armatei, care estimasera drept nefericita ideea trimiterii de noi trupe pentru un razboi fara de perspective. Posibil, nota in incheiere "The Guardian" - "Bush a planificat si o evacuare a fortelor armate, la un moment dat, intr-un viitor mai mult sau mai putin apropiat. Deocamdata el spera ca o ultima lovitura ii va permite sa obtina ceva care, intr-un final, ar putea fi numit victorie", explica "The Guardian".


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.