International11 Ianuarie 2007

Lectura de un minut

Moscova si Minsk au ajuns la un compromis in criza petroliera Presedintele rus si cel belarus au ajuns, miercuri, la "un compromis" in criza privitoare la tranzitul petrolului rus spre Europa, potrivit unui anunt al biroului de presa al presedintiei belaruse. Belarus a anuntat ca s-a ajuns la un compromis care sa permita reluarea exporturilor ruse de petrol prin conducta Drujba, sistate de trei zile.

Biroul presedintelui Aleksandr Lukasenko a spus ca s-a ajuns la un compromis in timpul unei conversatii telefonice cu presedintele rus Vladimir Putin, informeaza NewsIn citand agentiile internationale de presa.. "in urma discutiei s-a gasit un compromis care va face posibila rezolvarea acestei situatii, inclusiv problemei privitoare la tranzitul petrolului rus spre statele europene", potrivit sursei.

Premierii celor doua state au primit misiunea de a prezenta propuneri pentru rezolvarea crizei si sa le prezinte lui Lukasenko si lui Putin vineri, potrivit Biroului.

Cu toate acestea, Rusia nu a reluat inca livrarile de petrol pentru Europa prin Belarus. "Transneft declara oficial ca nu a reluat livrarile de petrol prin conducta Drujba", a spus Serghei Grigoriev, vicepresedintele Transneft.

Belarus a anulat totusi taxele vamale pe care le-a impus la 1 ianuarie pentru tranzitul petrolului rus prin teritoriul sau si care au declansat criza cu Moscova. "Taxele vamale pentru tranzitul petrolului sunt anulate. Premierul Serghei Sidorski a anuntat acest lucru dupa reuniunea prezidului Consiliului de ministri", a spus purtatorul de cuvint al guvernului, Aleksandr Timosenko.

Premierul belarus se va deplasa joi la Moscova pentru negocieri cu partea rusa, a spus el. "Sper ca vom rezolva in urmatoarele doua zile aceasta problema privitoare la livrarea de petrol rus statelor occidentale, precum si cea privitoare la furnizarea de titei Belarusului pentru uzinele de transformare a petrolului", a declarat premierul.

Potrivit lui Sidorski, obiectivul negocierilor este "revenirea la regimul comercial precedent, fara taxe vamale", mai ales asupra titeiului si produselor derivate.

De la declansarea crizei, Rusia s-a aratat inflexibila si a cerut ca o conditie pentru discutii anularea taxelor vamale. Taxa de tranzit de 45 dolari tona de petrol a raspuns impunerii de catre Moscova, la 13 decembrie, a taxei de 180 de dolari pe tona de titei exportat de Rusia spre Belarus.

Wall-Street

Sursa: Wall-StreetTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.