"Partidul Popular austriac a pierdut alegerile, dar a cistigat negocierile", titreaza "Der Standard", dupa incheierea negocierilor pentru formarea unei "mari coalitii" la Viena. Ieri, in semn de protest, tinerii simpatizanti ai social-democratilor au ocupat pasnic sediul partidului.

Austria: invingatorii infrinti

Noul cancelar, Alfred Gusenbauer, liderul Partidului Social Democrat, care a cistigat la diferenta de 1% alegerile de pe 1 octombrie 2006, a cedat Externele, Economia si Finantele partenerilor populari. Mai mult, la cererea fostului cancelar Wolfgang Schüssel, Gusenbauer a acceptat cresterea cheltuielilor bugetare cu un miliard de euro, a renuntat la garantarea venitului minim de 800 de euro si la eliminarea taxelor de inscriere pentru studenti. Austria a mai experimentat acest tip de coalitii in primii 20 de ani de dupa al Doilea Razboi Mondial si in perioada 1980-1990.

Germania: anul marilor decizii

"Marea coalitie" din Germania va fi testata in 2007, cind Berlinul va detine presedintia UE si a G8, iar ministrul de Externe, social-democratul Walter Steinmeier, va fi in prim-plan. Acesta a sprijinit aderarea Turciei la UE, spre deosebire de Angela Merkel, furindu-i apoi din popularitate printr-o apropiere de Washington, de neconceput in perioada lui Gerhard Schröder. Garantarea salariului minim, reforma sistemului de sanatate si abordarea diferita a securitatii energetice, unde crestin-democratii se opun limitarii productiei de energie nucleara, vor face obiectul disputelor dintre partenerii coalitiei.