SUA au lansat cel putin doua atacuri aeriene asupra sudului Somaliei, aceasta fiind prima interventie americana directa in Somalia dupa 1994

Una dintre tinte a fost satul Hayo, iar cea de-a doua, satul Badel, din insula Badmado, unde, potrivit unor surse din cadrul Pentagonului, americanii au urmarit eliminarea unei celule Al-Qaida din estul Africii.
Atacurile, desfasurate luni seara si coordonate de la baza americana din Djibouti, au facut mai multi morti, potrivit guvernului interimar somalez.

Zona bombardata este cea in care trupele etiopiene si somaleze au desfasurat in ultimele zile operatiuni impotriva militantilor islamisti, dupa inlaturarea acestora de la conducerea capitalei si a sudului Somaliei. Avionul AC-130, folosit de americani, este dotat cu senzori ce permit localizarea tintelor si lansarea de proiectile in serie. SUA sustin ca islamistii aflati la putere timp de sase luni in Somalia au adapostit o serie de membri Al-Qaida si ca suspectii din atentatele comise in 1998 impotriva ambasadelor SUA din Kenya si Tanzania foloseau Somalia ca baza a operatiunilor teroriste. Islamistii neaga ca ar avea legaturi cu Al-Qaida.

Frontul de est

Unul dintre fronturile razboiului SUA impotriva terorismului islamist international este in Cornul Africii Sudan, Eritreea, Djibouti, Etiopia, Somalia, Kenya. Miza geopolitica este controlul asupra Marii Rosii si a Canalului Suez. Lupta istorica se da pentru sau impotriva extinderii in Africa de Est a terorismului islamist din Orientul Mijlociu. Cornul Africii este marcat de saracie si bantuit de conflicte cronice. Chiar si Statele Unite au cateva infrangeri in regiune: moartea a 18 militari americani din fortele internationale de mentinere a pacii in timpul unei descinderi in Mogadiscio, in 1994, exploziile de la ambasadele SUA din Kenya si Tanzania, in 1998, si atentatul din 2002 impotriva unui hotel kenyan cu proprietari israelieni.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.