Organizatia separatista ETA a revendicat ieri atentatul cu masina capcana comis la 30 decembrie anul trecut pe aeroportul international Barajas, din Madrid.
In acelasi timp, liderii ETA au asigurat ca regimul de "incetare permanenta a focului", decretata tot de ei in luna martie, ramane si pe mai departe valabil. Asumarea responsabilitatii a fost formulata pe canalul folosit in mod obisnuit de ETA, si anume prin intermeidul cotidianului nationalist basc, "Gara".

"ETA afirma ca armistitutiul total instituit la 24 martie 2006 functioneaza. Organizatia revendica atacul de la Barajas", se poate citi in comunicatul remis spre publicare publicatiei mentionate. Acest atentat, care a provocat moartea a doua persoane intr-una din parcarile aeroportului, a determinat guvernul spaniol sa declare ca ETA a "aruncat in aer" procesul de pace care incepea sa se prinda progresiv contururi concrete. Este vorba de o prima actiune de o asemenea gravitate lansata de ETA incepand din 2003. Presedintele guvernului spaniol, socialistul Jose Luis Rodriguez Zapatero, si-a anuntat in iunie anul trecut intentia de a angaja negocieri de pace cu organizatia separatista, un gand primit cu ostilitate de opinia publica. De la atentatul de la Madrid, politia a descoperit in Tara Bascilor o cantitate totala de 180 de kilograme de exploziv. La randul ei, politia franceza a retinut ieri doi presupusi membri ai ETA. Sunt primele arestari operate in acest caz.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.