Astrofizicianul britanic Stephen Hawking a declarat intr-un interviu pentru publicatia Daily Telegraph ca va efectua o calatorie in spatiu cu unul dintre primele zboruri turistice organizate de compania privata Virgin Galactic, prevazute sa inceapa in aproximativ doi ani, transmite AFP.
"In cursul acestui an voi efectua un zbor (atmosferic) in imponderabilitate, inainte de a ajunge in spatiu in 2009", a explicat cercetatorul care a devenit celebru dupa ce a publicat, in 1988, cartea "O scurta istorie a timpului" care a devenit bestseller mondial. Zborul lui Stephen Hawkins in afara atmosferei terestre depinde de progresele inregistrate de programul de zboruri spatiale turistice ale firmei Virgin Galactic detinuta de magnatul britanic Richard Branson.

Acesta a anuntat in septembrie 2006, la New York, ca primul zbor este prevazut pentru inceputul anului 2009, la bordul unui vehicul care va decola de pe un avion si care va putea transporta sase pasageri si doi piloti. Vehiculul va fi in imponderabilitate aproximativ un sfert de ora, la circa 120 de kilometri deasupra Terrei. Conform Daily Telegraph, Richard Branson a promis sa sponsorizeze zborul astrofizicianului. In mod normal, costul unei astfel de calatorii spatiale atinge suma de 100.000 de lire sterline (148.000 de euro). Stephen Hawkins, in virsta de 65 de ani, profesor de matematica la Universitatea Cambridge, sufera de 22 de ani de o afectiune degenerativa, maladia lui Charcot, care consta in paralizarea progresiva a corpului si in imposibilitatea de a vorbi. Fizicianul se deplaseaza cu ajutorul unui scaun cu rotile si comunica prin intermediul unui computer si al unui sintetizator de voce. Aceste circumstante nefericite nu il impiedica sa-si continue cercetarile asupra gaurilor negre si asupra posibilitatii de a unifica diferite teorii din fizica.


Despre autor:

Sursa: 7plus.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.