Planul secret, dezvaluit ieri de cotidianul britanic, a fost dezmintit de oficialii israelieni

Israel are un plan secret pentru distrugerea uzinelor de imbogatire a uraniului din Iran, folosind armament nuclear, releva "The Sunday Times". Potrivit unor surse militare israeliene, citate de ziarul britanic, doua escadroane israeliene se antreneaza pentru un atac nuclear, care ar fi primul dupa cel din 1945, cand SUA au lansat bombe atomice asupra oraselor japoneze Hiroshima si Nagasaki.

Unul dintre proiecte prevede ca bombe conventionale ghidate de laser sa deschida "tunele" intr-o uzina de imbogatire a uraniului din Natanz (sudul Teheranului), dupa care minibombe nucleare vor fi lansate imediat. Acestea vor exploda in subteran, la mare adancime, pentru a reduce efectul radioactiv, scrie "The Sunday Times". Fiecare dintre bombele nucleare pe care intentioneaza sa le foloseasca israelienii are o putere egala cu 1/15 din cea a bombei aruncate asupra Hiroshimei.

"Imediat ce avem unda verde, vom distruge dintr-o lovitura proiectul nuclear iranian", a declarat una dintre surse. Comandantii militari israelieni considera ca armele conventionale nu sunt suficiente pentru a anihila uzinele din ce in ce mai bine pazite din Iran, multe dintre acestea fiind construite in subteran, si acoperite cu peste 20 de metri de piatra si beton. Totusi, potrivit surselor, rachetele nucleare vor fi folosite numai daca atacul conventional este exclus si daca SUA refuza sa intervina.

Oficialii israelieni si americani s-au intalnit in repetate randuri pentru a discuta o eventuala actiune militara impotriva Iranului. Guvernul israelian a avertizat ca va impiedica Teheranul sa produca arme nucleare, avand in vedere ca presedintele Mahmud Ahmadinejad a declarat ca Israel "ar trebui sters de pe harta".


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.