Lukasenko se razvrateste impotriva singurului sau aliat, riscind sa-si piarda credibilitatea interna si sa provoace o criza a petrolului in statele membre UE.

Presedintele Aleksandr Lukasenko a anuntat ieri ca va impune o taxa de 45 de dolari pentru fiecare tona de petrol rusesc care tranziteaza Belarusul catre rafinariile occidentale. Masura vine dupa semnarea, pe 31 decembrie, a unui acord privind dublarea pretului gazelor naturale importate din Rusia, sub amenintarea sistarii importurilor catre Belarus, dar si catre statele occidentale.

Revolta la Minsk

"Daca Rusia, care beneficiaza de acest influx de petrodolari, doreste sa faca in continuare din Belarus un tap ispasitor, atunci sa cerem Federatiei Ruse, atit de mare si de bogata, sa plateasca pentru serviciile noastre", a justificat Lukasenko impunerea taxei de tranzit. Presedintele belarus a avertizat asupra posibilei inchideri a rafinariilor, care ar putea lasa pe drumuri "milioane de oameni", confirmind parerile analistilor, conform carora liderul de la Minsk, ultimul dictator din Europa, va fi obligat sa recurga la reforme dure, care ii vor afecta dramatic autoritatea.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.