John Negroponte da comunitatea informatiilor pe diplomatie

Seful comunitatii de informatii a SUA, John Negroponte, care a ocupat aceasta functie din momentul infiintarii ei, cu mai putin de doi ani in urma, urmeaza sa-si paraseasca postul si sa devina nr. 2 al diplomatiei americane, respectiv adjunctul secretarului de stat Condoleezza Rice, au declarat inalte oficialitati de la Washington.

Noua si surprinzatoarea miscare coincide cu schimbarile considerabile, diplomatice si militare, pe care Administratia Bush intentioneaza sa le intreprinda in lumina esecului tot mai vizibil al politicii americane in Irak. Intr-adevar, seful Executivului american urmeaza sa anunte in cel mai scurt timp noua strategie pentru iesirea din impasul irakian. Or, Negroponte, mai intai ca ambasador la ONU (2001-2004) si apoi ca ambasador in Irak (2004-2005), poseda o experienta fara egal, atat pentru perioada care a precedat invazia americana din martie 2003, cand a avut de facut fata in Consiliul de Securitate unei situatii deosebit de dificile, cat si pentru perioada care a urmat, pana in momentul cand a fost numit (in aprilie 2005) director al "US National Intelligence", organism nou creat pentru coordonarea imensului aparat american de spionaj, care cuprinde nu mai putin de 16 agentii separate.

Faptul ca pana atunci aceste agentii au actionat individual, fara a exista un centru coordonator, a daunat grav credibilitatii lor, reprosandu-li-se ca nu au putut preveni atacul devastator din 11/9 de la World Trade Center si ca au furnizat estimari neconforme cu realitatea in privinta armelor irakiene de distrugere in masa - principalul pretext al razboiului impotriva fostului regim de la Bagdad.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.