Dupa o saptamana, retras la ferma sa din Texas, George W. Bush a elaborat o noua strategie pentru Irak. Revenit la Washingtaon pe 1 ianuarie, presedintele american a anuntat planul sau, in momentul in care Congresul democrat isi prelua functiile.

George Bush anunta o strategie "victorioasa" in Irak. El ar fi trebuit sa se adreseze natiunii de acum intr-o saptamana, relateaza BBC. Noul plan al lui George W. Bush prevede o crestere a trupelor in Irak, spune canalul englez. Intre 17.000 si 20.000 de soldati ar trebui sa se alature celor 140.000 de americani deja angajati in Irak, a anuntat la sfarsitul saptamanii trecute "New York Times".

Unii vorbesc de cifre mai mari. Misiunea de consolidare ar trebui axata mai degraba pe securizarea anumitor zone, decat asupra formarii trupelor irakiene in vederea unui transfer de putere, dupa BBC. Planul lui Bush a trebuit sa faca o noua victima: George W. Casey Jr, comandantul fortelor armate in Irak, care ar fi fost felicitat de catre presedintele american, dupa editia de luni a "International Herald Tribune", citand surse militare anonime.

Generalul este considerat arhitectul strategiei americane in Irak, alaturi de Donald Rumsfeld, Secretarul de Stat al Apararii, nepopular, deja sacrificat de Bush. Pentru George W. Bush, generalul Casey este mai preocupat de retragerea americanilor din Irak decat de obtinerea unei "victorii", scrie "International Herald Tribune". Comandantul a spus deja ca ar fi considerat noile intariri ca "inutile", relateaza acelasi cotidian.

In spatele consolidarii dilemelor se ascunde deasemenea si cea a relatiei dintre Washington si Bagdad. "In particular, Bush se intreaba daca primul ministru Al-Maliki are vointa si puterea de a-si respecta angajamentele", spune un vechi colaborator al presedintelui, citat de "International Herald Tribune". Guvrenul dominat de siiti ar putea detine o "agenda partizana", hranind razboiul civil, analizeaza cotidianul. "Siitii irakieni se tem sa fie abandonati de catre americani", titreaza marti "Washington Post".


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.