Mai sunt cateva zile pana la cumpana dintre ani. O perioada ideala pentru bilanturi, pentru retrospective, pentru analize si dezbateri.

Din multitudinea de evenimente de peste an, care au fost cele mai importante, care au exercitat suficienta influenta pentru a modifica mersul lucrurilor? Publicatia britanica "Financial Times" a identificat cinci astfel de momente:

1. Ianuarie - Rusia suspenda livrarile de gaze catre Ucraina

Aparent neinsemnata, decizia Kremlinului a aratat in toata splendoarea lui pericolul pe care-l emana Rusia presedintelui Vladimir Putin, a scos in evidenta dependenta UE fata de resursele energetice rusesti, a determinat Occidentul sa caute solutii pentru reducerea acestei stari de lucruri.

2. Februarie - Explozia din "Moscheea de aur", din orasul Samarra

Deflagratia nu a provocat victime omenesti, a distrus insa una din cele mai sfinte edificii religioase ale siitilor irakieni. Atentatul de la Al Askariya a fost cotitura dupa care evenimentele din Irak au inceput sa scape ireversibil de sub control. Pana la atac, retinerea afisata de siiti ca raspuns la terorismul sunnit, scrie FT, a constituit una din putinele surse de speranta intr-un final fericit. Explozia de la Al Askariya a spulberat orice iluzie.

3. Mai - In SUA a avut loc premiera filmului "Un adevar incomod"

Problema incalzirii globale a capatat anul acesta o rezonanta aparte in tarile Occidentului. De la bun inceput, pelicula lui Al Gore a ocupat locul trei in topul filmelor documentare ale momentului. Desi SUA nu pare, deocamdata, dispusa sa acorde problemelor generate de incalzirea mondiala atentia cuvenita, filmul a tras un puternic semnal de alarma.

4. Iulie - Razboiul din Liban

Interventia israeliana din sudul Libanului, ca replica la actiunile Hezbollah, a condus la sangeroase operatiuni armate, a indignat comunitatea mondiala si s-a incheiat cu o pace subreda. Razboiul a dat naste teoriei alternative, potrivit careia principalul factor de destabilizare il constituie Iran, care, pe fondul incapacitatii Israelului de a repurta o victorie rapida, si-a intarit increderea in propriile forte.

5. Noiembrie - Alegerile parlamentare din SUA

Republicanii au pierdut controlul in ambele camere ale Congresului. George W. Bush s-a transformat instantaneu intr-o "rata schioapa". El a fost obligat sa-l sacrifice pe Donald Rumsfeld, dar si pe ambasadorul SUA la ONU, John Bolton. Rezultatul alegerilor, precum si concluziile comisiei de analiza pentru Irak au intarit necesitatea unei schimbari a politicii americane in Irak.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.