In plina criza in teritoriile palestiniene si in Liban, presedintele sirian Bachar al-Assad a inceput ieri o vizita la Moscova, in conditiile in care Rusia, un aliat de lunga durata al Damascului, se ambitioneaza sa joace rolul de mediator in regiune.

Este a doua vizita pe care Assad o efectueaza la Moscova, pastrata ca pretios interlocutor, chiar in conditiile in care Siria este tot mai izolata pe scena internationala. In privinta agendei discutiilor, se stiu putine, dar este de asteptat ca oaseptele sa vorbeasca despre rolul jucat de tara lui in criza politica din Liban. In plus, este binecunoscut interesul Siriei pentru tehnologia militara rusa. Vizita lui Assad survine la patru zile dupa cea a premierului libanez Fouad Siniora, care a afirmat ca a obtinut sprijinul presedintelui Vladimir Putin in criza care il opune opozitiei pro-siriene.

La randul lui, liderul sirian spera sa primeasca sustinerea Moscovei, mai ales ca Rusia este preocupata sa apara ca o forta care conteaza in Orientul Mijlociu, dupa dificila perioada post-sovietica, marcata de prabusirea puterii ei de influenta. Raportul comisiei Baker privind Irakul, document publicat la inceputul lunii decembrie, a recomandat presedintele american George W. Bush angajarea unui dialog cu Siria si Iran, recomandare care a facut obiectul unor vii dispute la Washington. Incepand din 2003, Damascul este in colimatorul Statelor Unite, care i-a cerut sa-si modifice politica regionala.

Doua lumi diferite

Intre timp, in teritoriile palestiniene gruparile Fatah si Hamas au reusit sa ajunga la o intelegere de incetare a ostilitatilor, dupa ciocnirile din ultimele zile, soldate cu cel putin trei morti si peste 20 de raniti. Potrivit comentariilor agentiilor de presa, escaladarea violentelor in teritoriile palestiniene nu este simpla traducere in forta armelor a unei confruntari intre doua viziuni ideologice concurente, ea ilustreaza in egala masura traiectoriile divergente urmate de Fasia Gaza si de Cisiordania, situatie care pune in pericol insusi conceptul unui stat palestinian unificat.

Despartite de numai 50 de kilometri, cele doua teritorii devin lumi tot mai diferite. Fasia Gaza a fost fieful Hamas, unde miscarea islamista nu a incetat sa-si consolideze prezenta de la crearea sa in acest spatiu, in anii 1980. Cisiordania este dominata de Fatah, miscarea nationalista istorica a luptei palestinienilor pentru propriul lor stat. Victoria Hamas in alegerile legislative din ianuarie nu a facut decat sa adanceasca prapastia. Iar violentele recente ii fac pe analisti tot mai pesimisti in privinta sanselor unei rezolvari pasnice. Se vorbeste intens de iminenta unui razboi civil, chiar si in pofida armistitiului convenit ieri, despre care nimeni nu crede insa ca va rezista. De altfel, tentative de incalcare a acordului au fost inregistrate la cateva ore dupa realizarea lui.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.