Excelenta Sa Ambasadorul Ucrainei la Bucuresti, domnul Youri Malko, a sustinut ieri, la sediul Ambasadei, o conferinta de presa cu tema: “Exterminarea prin infometare” (Holodomor-ul) din anii 1932-1933. Exterminarea prin infometare a fost si ramane o rana nevindecata in memoria genetica a poporului ucrainean.

Zece milioane de ucraineni au fost exterminati prin foamete artificiala, ceea ce a avut un scop politic criminal: subminarea si distrugerea taranilor ucraineni dornici de libertate - baza sociala a natiunii. In curand se vor implini 75 de ani de la tragedia Holodomor-ului. Parlamentele a zece tari (SUA, Canada, Estonia, Argentina, Australia, Italia, Ungaria, Lituania, Georgia, Polonia) au recunoscut exterminarea prin infometare din 1932-1933 ca genocid al poporului ucrainean.

Existenta acestui genocid este atestata de istoricii ucraineni si straini in baza documentelor de arhiva. Intrebat daca tarile care nu sunt pe lista celor care recunosc Holodomor-ul este intentionata, Excelenta sa a precizat: "Ucraina spera ca Rusia se va alatura tarilor care au recunoscut Holodomor-ul. Foametea din ‘32-’33 a cuprins teritorii care ies din Ucraina. Se considera astfel ca vorbim de o tragedie mai ampla. Tot ce a facut acel regim a fost un genocid impotriva poporului ucrainean".

"De asemenea, Ambasada Ucrainei de la Bucuresti va organiza manifestari de natura informationala, conferinte, expozitii de fotografie, filme cu privire la acele evenimente", a precizat Excelenta sa. Ambasada Ucrainei face apel catre toate Parlamentele si Guvernele, Administratiile Publice si Centrale, Organizatiile Publice, toti oamenii de buna credinta sa participe la comemorarea anuala a victimelor Holodomor-ului. Totodata, aflarea adevarului despre exterminarea prin infometare si recunoasterea acestui fenomen impotriva poporului ucrainean sa fie cunoscuta si de generatiile care vin.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.