Potrivit publicatiei mentionate, care citeaza experti in domeniu, precum conducatorul Institutului de studii pentru politica de pace, Erich Schimdt-Eenboom, in Germania ar activa in acest moment pana la 500 de agenti rusi. Ca argument suplimentar pentru aceasta estimare, este invocat raportul serviciului intern de informatii al RFG, potrivit caruia "desi relatiile politice dintre Federatia Rusa si Republica Federala Germania s-au dezvoltat pozitiv in ultimii ani, activitatile serviciilor rusesti de informatii avand ca tinta Germania nu au contenit.

"In definitiv, insusi presedintele rus Vladimir Putin (54 de ani) a fost agent secret, el activand in fosta RDG, intre anii 1985 si 1990, perioada in care a ajuns pana la rangul de locotenent major. Ulterior, el a devenit sef al serviciului de informatii FSB (fostul KGB). Iar ca lider la Kremlin, Putin ar dispune de un aparat politic format in proportie de 60% din fosti agenti, politisti sau militari, potrivit analizelor Centrului moscovit pentru studiul elitelor. Si in timp ce ofiterii in rezerva sau retragere s-ar ocupa de politica, subordonatii ar spiona prin Europa centrala. Mai exact, Germania si Franta ar reprezenta domeniile predilecte ale agentilor rusi din serviciul extern de informatii, SWR, si din serviciul de informatii militare, GRU, sustine Schmidt-Eenboom. El considera totodata ca agentii se axeaza acum mai mult decat in perioada Razboiului Rece asupra spionajului economic.

Rusii ar incerca sa ofere firmelor lor avantaje in competitiile comerciale, furnizandu-le informatii secrete legate in special de contractele privind exporturile. "Iar clasa politica germana nu ia, evident, in serios aceasta amenintare", spune Schmidt-Eenboom. Si publicistul Jürgen Roth (autorul volumului "Clanul Germaniei") catalogheaza drept nepasatoare atitudinea autoritatilor federale si locale fata de agentii rusi. Serviciul intern de informatii din Germania a refuzat sa comenteze pe marginea acestui subiect, noteaza "Bild".

Cu toate acestea, seful biroului local din Hamburg, Heino Vahldieck, a precizat ca nici nu se pune problema ignorarii activitatilor de spionaj, insa institutia trebuie sa-si urmareasca prioritatilse si sa-si foloseasca in mod inteligent resursele. Iar in prim-planul activitatii serviciului se afla supravegherea islamistilor care pregatesc atentate. De altfel, in aceasta saptamana s-a anuntat ca, de la 1 ianuarie 2007, unul din patru agenti germani va fi transferat in departamentul de monitorizare a grupelor de musulmani suspecti.