Avion de lupta construit de BAE Systems

Oficiul pentru Fraude Majore din Marea Britanie a anuntat ca opreste ancheta in cazul unui contract de miliarde de dolari incheiat in domeniul apararii de compania BAE Systems cu Arabia Saudita.

Anchetatorii din cadrul Oficiului pentru Fraude Majore investigau o posibila acordare de mita de catre BAE Systems pentru obtinerea unui contract important de livrare de armament Arabiei Saudite.

Compania BAE Systems si guvernul saudit au negat comiterea vreunei ilegalitati.

Procurorul general al Marii Britanii, Lordul Goldsmith, a declarat ca o continuare a investigatiei ar fi adus prejudicii serioase relatiilor dintre Marea Britanie si Arabia Saudita, adaugand ca interesele comerciale nu au constituit un factor in luarea acestei decizii.

"Presiuni"

Procurorul general a declarat ca a luat in calcul punctele de vedere exprimate de primul ministru, de ministerul afacerilor externe si cel al apararii referitoare la interesul public fata de aceasta ancheta.

"Punctele lor de vedere au exprimat clar ca o continuare a anchetei ar dauna grav relatiilor britanico- saudite, securitatii si cooperarii diplomatice, cu consecinte negative asupra interesului public al Marii Britanii atat din punctul de vedere al securitatii nationale si al obiectivelor de politica externa in Orientul Apropiat", a declarat procurorul general al Marii Britanii.

Un membru al Partidului Liberal Democrat de opozitie, Norman Lamb, a condamnat insa decizia, spunand ca guvernul britanic a cedat presiunilor facute de industria apararii si de guvernul saudit.

El a precizat ca nu crede afirmatia procurorului general cum ca decizia de a opri ancheta nu a fost motivata de interese comerciale.

"Sunt convins ca interesele economice au jucat un rol major in luarea acestei decizii. Oficiul pentru Fraude Majore obtinuse un ordin de cercetare a unor conturi bancare din Elvetia si guvernul saudit a fost extrem de nemultumit si cred ca atunci au inceput presiunile, inclusiv din partea companiei BAE Systems. Daca ai respect pentru lege, trebuie sa lasi o ancheta majora ca aceasta sa fie dusa la bun sfarsit", a conchis politicianul britanic.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.