Episodul a fost insa "dezgropat" de reporterii de investigatie ai cotidianului britanic "The Independent" care au constatat, si ei, ca lumea e foarte mica. Cea care a descoperit, fara sa vrea, amanuntele ascunse ale biografiei doamnei Royal este o anume Graziella Schuster, care locuieste in Dublin.

Pe cind urmarea la televizor o emisiune de actualitati politice, in care isi facea aparitia si Ségolene, ea si-a adus aminte ca, pe cind era mica, familia ei a avut o menajera frantuzoaica pe care o chema tot Ségolene. Dupa care subiectul a fost uitat, pina cind Graziella Schuster s-a pomenit la usa ei cu reporterii de la "The Independent", care au intrebat-o daca numele ei de fata nu era cumva Roche si daca parintii ei nu aveau o casa pe Orwell Road, o strada din suburbia Rathgar a orasului Dublin. Dupa raspunsul afirmativ, doamna Schuster - acum in virsta de 43 de ani si mama a doi copii - a aflat ca frantuzoaica de 18 ani, care in vara lui 1971 avea grija de ea si de casa, e totuna cu persoana despre care numerosi analisti politici din Europa afirma ca ii va succede lui Jacques Chirac la Palatul Elysées.

Mai prindea si fluturi

Iar in toata aceasta poveste uimitoare mai exista un personaj-cheie: fosta prietena din adolescenta a Ségolenei, Sheena Beale, acum o avocata de succes in Dublin, martora si ea a "carierei" de femeie de serviciu a doamnei Royal. "Amindoua doream sa facem Dreptul, dar nu mi-am inchipuit niciodata ca Ségolene va intra in politica", a declarat Sheena, care i-a ajutat pe reporterii englezi sa reconstituie "traseul irlandez" al candidatei socialiste.

La rindul sau, Graziella Schuster a mai tinut sa precizeze ca are o amintire placuta despre Ségolene. "Parintii mei au mai avut menajere frantuzoaice, insa toate erau nesuferite", a marturisit ea. Toate, in afara de Ségolene, care, conform declaratiilor doamnei respective, era oricind dispusa sa se joace si sa alerge impreuna cu fratele ei John dupa fluturi, prin gradina casei sau in imprejurimile Dublinului. Asta, desigur, dupa ce isi termina treburile gospodaresti prin casa.