In discursul sau de ramas bun, secretarul general in exercitiu al Natiunilor Unite, Kofi Annan, a avut cuvinte de critica la adresa administratiei presedintelui american, George W. Bush.

El a atras atentia primei puteri mondiale ca renunta la idealurile sale democratice pe timp de razboi. "Drepturile omului si statul de drept sunt vitale pentru securitatea si prosperitatea globale", a lansat Annan adresandu-se unui numeros public adunat la Muzeul prezidential Truman, in statul Missouri.

Atata timp cat SUA "dau de inteles ca abandoneaza propriilor lor idei si obiective, este firesc ca prietenii lor in intreaga lume sa exprime ingrijorare si sa fie dezorientati", a estimat el. Secretarul general, care-si va parasi functia la 31 decembrie, dupa 10 ani in fruntea ONU, a adoptat o pozitie si mai critica la adresa razboiului angajat de SUA in Irak. Printre altele, un dublu atentat comis ieri la Bagdat a costat viata a cel putin 60 de persoane, alte aproximativ 200 fiind ranite. In discursul sau, Annan s-a pronuntat in favoarea reorganizarii institutiilor ONU, in special pentru largirea Consiliului de securitate, a carui componenta trebuie, in opinia lui, sa reprezinte mai multe state decat astazi.

Interesant este ca la conferinta de presa care a urmat, Annan a negat ca ar fi criticat SUA. "Ce am spus aici, este ca atata timp cat SUA vor colabora cu alte tari in interiorul unui sistem multilateral, vom fi extrem de performanti", a precizat Annan. "Lumea noastra se afla intr-o stare deplorabila, avem numeroase probleme pretutindeni pe planeta, avem nevoie de cineva care sa ne directioneze, rol pe care SUA l-a jucat in trecut si pe care il poate juca si astazi", a explicat Kofi Annan.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.