Aderarea Romaniei si Bulgariei la Uniunea Europeana, la 1 ianuarie 2007, "ar putea crea o serie de dificultati in relatiile acestor doua tari cu Moscova", a declarat viceministrul rus al afacerilor externe, Aleskandr Grusko
Potrivit spuselor sale, "aceasta observatie vizeaza in primul rand Bulgaria, tara unde Rusia livreaza combustibil nuclear". "Avem nevoie de garantii ca aceste exporturi vor continua si ca ele vor fi realizate in totalitate", a explicat diplomatul rus. Intrarea acestor tari in UE, a precizat Grusko, "va crea o serie de dificultati in privinta obtinerii de vize, dar si in comertul cu otel, domeniu asupra caruia se vor extinde anumite restrictii".

Adjunctul lui Serghei Lavrov a mentionat ca Bulgaria si Romania au, desigur, dreptul de a adera la UE, dar extinderea Uniunii "nu trebuie sa dauneze raporturilor Rusiei cu aceste doua state". Moscova, a afirmat in incheierea declaratiei sale reprezentantul diplomatiei de la Kremlin, "urmareste cu atentie discutiile referitoare la largirea UE. Esential este ca acest proces sa nu intre in dezacord cu alte tendinte din estul Europei. Se impune, daca nu armonizarea procesului, macar gasirea unei formule care sa nu oblige tarile sa aleaga intre a merge inainte fie cu Rusia, fie cu UE".


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.