Decizia Congresului american a fost salutata in India si a fost catalogata de autoritatile de la Delhi drept un moment istoric al relatiilor dintre cele doua tari.

Intelegerea fusese perfectata anterior de presedintele George Bush si de premierul Indiei, Manmohan Singh.

Noua lege - care permite exportul de materiale si tehnologie nucleara americana in India - a fost criticata de unii membri ai Congresului.

Exceptia indiana

Acestia sustin ca exceptia facuta de Statele Unite in cazul Indiei este un semnal prost dat altor tari precum Pakistanul, Siria, Iranul sau Coreea de Nord.

Ca si India, aceste tari nu sunt semnatare ale tratatului international de neproliferare nucleara.

Sustinatorii actului normativ adoptat de Congresul Statelor Unite sunt insa de parere ca tari ca Iranul sau Coreea de Nord vor trebui sa inteleaga ca daca doresc sa fie tratate precum India vor trebui sa se comporte precum India.

Mai precis, spun congresmanii americani, vor trebui sa devina tari democratice si responsabile care sa nu ofere teroristilor arme de distrugere in masa.

Tehnologia care urmeaza sa fie exportata in India nu are aplicatii militare, dar Guvernul Indiei considera ca in acest fel i se recunoaste - tacit - statutul de putere nucleara.