Israelul si-a reafirmat joi “politica ambiguitatii” privind problema atomica, dupa ce noul ministru american al Apararii Robert Gates a spart acest tabu, incluzand oficial statul evreu in randul tarilor care dispun de arsenal nuclear, informeaza AFP.

"Israelul nu afirma si nici nu infirma ca dispune de arma nucleara; Este suficient ca exista aceasta temere, ceea ce constituie un element de descurajare", a declarat postului Radio Israel vicepremierul Shimon Peres. "Israelul este singura tara care este amenintata cu distrugerea, desi ea nu ameninta niciun stat.

Declaratiile (lui Gates) nu schimba nimic in mod fundamental", a continuat Shimon Peres, considerat parinte al programului nuclear israelian. Intrebat despre amenintarea nucleara iraniana, Robert Gates a inclus Israelul in randul statelor ce detin arsenal nuclear. Iranul este "inconjurat de puteri nucleare, avand Pakistanul, la est, Rusia, la nord, Israelul, la vest", a declarat succesorul lui Donald Rumsfeld la conducerea Pentagonului, cu ocazia recentei sale audieri in cadrul Senatului SUA.

Ministrul Infrastructurilor, Benjamin Ben Eliezer (Partidul Muncii, centru-stanga), membru al cabinetului de securitate israelian, a reafirmat la randul sau necesitatea ca Israelul sa continue "politica ambiguitatii". "Nu am nicio idee in legatura cu motivul care l-a determinat pe Gates sa faca aceste declaratii. Trebuie sa continuam sa aplicam politica ambiguitatii, care nu are decat avantaje, deoarece face parte din forta noastra de descurajare", a afirmat demnitarul israelian la acelasi post de radio.

Majoritatea specialistilor militari internationali apreciaza la aproximativ 200 numarul focoaselor nucleare pe care le detine Israelul si care ar putea echipa rachete cu raza lunga de actiune. Israelul a refuzat intotdeauna sa confirme sau sa infirme acest lucru. In 2001, Shimon Peres a dezvaluit intr-un documentar difuzat de televiziunea israeliana intitulat "bomba ascunsa" ca Franta a acceptat in 1956 sa doteze Israelul cu o "capacitate nucleara", in cadrul negocierilor secrete intre cele doua tari privind pregatirile operatiunii Suez, impotriva Egiptului.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.