Milioane de dolari din Arabia Saudita ar fi ajuns pe piata neagra de armament din Romania. Informatia a aparut in editia de ieri a "International Herald Tribune".

Publicatia relateaza declaratiile a doi oficiali irakieni, care sub protectia anonimatului au precizat ca cea mai mare parte a fondurilor saudite vin din donatii private, care in mod normal ar trebui folosite pentru cauze caritabile. Insa, o parte din acesti bani ajung sa finanteze actiunile insurgentilor. Mai mult, scrie IHT, o parte din acesti bani au ajuns in Romania in schimbul unor rachete tip Strela.

"Un oficial irakian a declarat ca 25 milioane de dolari in moneda saudita au ajuns la un inalt cleric irakian sunit care i-a folosit pentru a cumpara arme, inclusiv rachete rusesti Strela. Rachetele au fost achizitionate de undeva din Romania, se pare ca de pe piata neagra, a spus oficialul irakian", scrie IHT.

Traficul de arme se pare ca a luat amploare o data cu inceperea sarbatorilor musulmane, insurgentii folosindu-se de soferii de camioane pentru a transporta banii si armele. Metoda a fost mentionata si de Grupul de Studiu pentru Irak. Un purtator de cuvant al executivului saudit a neagat aceste acuzatii. In urma cu aproximativ o luna, istoricul Marius Oprea a declarat ca detine informatii potrivit carora Romania ar fi vandut arme Iranului in 1995, incalcand embargoul NATO.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.