Ultimul presedinte sovietic, Mihail Gorbaciov, initiatorul politicii de "perestroika", ce a determinat farimitarea imperiului sovietic, nu este simpatizat de conationalii sai nici la atita vreme de la destramarea URSS.

Mihail Gorbaciov este simpatizat de 16 la suta din rusi, dar 30 la suta din ei spun ca le provoaca sentimente negative. Aproape jumatate din rusi (49 la suta) declara insa ca nu au nicio opinie fata de Gorbaciov, a carui "perestroika" a accelerat destramarea imperiului sovietic. Respectat in Occident, in special in Germania, unde este apreciat pentru rolul jucat in reunificarea tarii in 1990, Mihail Gorbaciov, acum in virsta de 75 de ani, sustine in continuare conferinte, petrecindu-si jumatate din timp in strainatate.

Singur, dar in spoturi publicitare

Acuzat in Rusia ca a ascuns timp de mai multe zile amploarea accidentului nuclear de la Cernobil, din aprilie 1986, el conduce in prezent organizatia GreenCross International.

Dupa moartea sotiei sale, Raisa, in 1999, Gorbaciov locuieste singur in resedinta oficiala de la Kalciuga, intr-o periferie eleganta a Moscovei, cu o pensie lunara echivalenta cu 1.200 de euro. Fostul activist de la Stavropol si-a socat compatriotii aparind, in 1997, in spoturi publicitare pentru Pizza Hut, pentru a-si finanta fundatia socio-politica. Infrint categoric la alegerile prezidentiale din 1996 din Rusia (cind a obtinut 0,5 la suta din voturi), fostul lider sovietic a incercat sa lanseze in 2001 un partid social-democrat, dar a demisionat in 2004, dupa realegerea lui Vladimir Putin la conducerea statului. Atacat cu oua stricate la Sankt Petersburg si cu un pahar de apa in timpul unei mese rotunde la Moscova, Mihail Gorbaciov este urmarit totusi de vinatorii de autografe cind iese in oras, iar mass-media internationale si analistii politici continua sa-i acorde o atentie considerabila.


Despre autor:

Sursa: 7plus.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.