Legaturile premierului britanic cu Berlusconi si Aznar au stricat relatiile cu UE

Legaturile stranse de prietenie ale premierului Tony Blair cu fostii sai omologi din Italia si Spania, Silvio Berlusconi si Jose Maria Aznar, au daunat profund relatiilor Marii Britanii cu ceilalti parteneri europeni, sustine fostul ministru laburist de interne Charles Clarke.

Clarke a declarat pentru "The Guardian" ca apropierea de cei doi lideri de dreapta a fost o eroare grava a lui Blair, mai ales ca relatiile cu alte state europene au fost neglijate. "Amicitia personala fata de Berlusconi si Aznar a dus la o relatie distanta apoi cu succesorii acestora, Romano Prodi si Luis Rodriguez Zapatero", constata fostul ministru de interne, citat de AFP. In 2002, Tony Blair a participat la nunta fiicei fostului prim-ministru spaniol, iar in 2004 a petrecut cateva zile de vacanta, impreuna cu sotia sa Cherie, in luxoasa vila a lui Berlusconi, din Sardinia.

Chirac l-a ocolit in problema Orientului Mijlociu
Potrivit lui Clarke, Marea Britanie plateste acum acest pret. Presedintele francez Jacques Chirac impreuna cu Prodi si Zapatero au elaborat o initiativa de pace pentru Orientul Mijlociu fara a baga in seama Londra. Fostul oficial britanic spune ca aceasta apropiere a lui Blair se poate justifica, pana la un punct, prin viziunea comuna pe care cei trei o aveau asupra Europei si prin sustinerea pe care o acordau Statelor Unite in razboiul din Irak, dar se intreaba daca nu cumva a mers prea departe stabilind asemenea relatii particulare.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.