Nu este primul an cand expertii dau glas ingrijorarii lor generata de extrem de inegala repartizare a bogatiilor acestei lumi.
Averi uriase sunt adunate in mainile unei elite deloc numeroase, in timp ce majoritatea covarsitoare a populatiei planetei traieste, practic, de pe o zi pe alta. Potrivit unui studiu ONU, un procent din cei mai bogati oameni ai Terrei detin 40% din patrimoniile si actiunile lumii, 2 procente controleaza peste jumatate din active, iar 10 procente stapanesc 85% din bogatiile mondiale. In acelasi timp, jumatatea cea mai saraca a populatiei Pamantului detine doar 1,1% din active.

Conform aceluiasi studiu, cele mai mari averi sunt concentrate in America de Nord, Europa si intr-o serie de stat din regiunea Asia-Pacific. Sunt tari carora le revine 90% din bogatiile lumii. In acelasi timp, 10% dintre cei mai instariti pamanteni au urmatoarea apartenenta nationala: in SUA traiesc 25% din ei, in Japonia - 20%, in Germania - 8%, in Italia - 7%, Marea Britanie - 6%, in Franta si Spania cate 4 procente, in Canada, Austrialia, Taiwan, Olanda si Coreea de Sud, cate 2%. Pe ultimele locuri, cu doar 1%, figureaza Brazilia, Mexic si Argentina. In alte tari traiesc 13% dintre oamenii care intra in top-100 al celor mai bogati oameni din lume.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.