Rusii conditioneaza cooperarea cu serviciile britanice de extradarea lui Berezovski

Primele informatii dupa autopsierea cadavrului lui Aleksandr Litvinenko, desi neoficiale, sunt senzationale. Cantitatea de Poloniu 210 cu care a venit in contact fostul agent costa o avere si nu e la indemana oricui sa plateasca atat pentru o lichidare, cand un glont este cu mult mai ieftin.

Operatiunea ar putea intra in Cartea Recordurilor drept cea mai scumpa otravire din istorie.

In schimbul colaborarii in ancheta privind moartea fostului spion rus Aleksandr Litvinenko, Rusia vrea ca Marea Britanie sa-i extradeze pe cei mai vehementi critici ai lui Vladimir Putin exilati la Londra, miliardarul Boris Berezovski si liderul separatist cecen Ahmed Zakaiev, scrie "The Times". Instantele britanice au respins de trei ori cererile Rusiei de extradare a omului de afaceri, insa procurorul general Iuri Ceaika a declarat ca asteapta depunerea "in curand" a unei noi petitii pe numele lui Berezovski si al liderului separatist cecen Ahmed Zakaiev.

Cei doi au fost prieteni apropiati ai lui Litvinenko. Diplomatii britanici au raspuns rezervat la "ultimatumul" Rusiei, respingand ideea unui "troc". Regulile stricte impuse de autoritatile rusesti in colaborarea cu Scotland Yard - printre care interdictia ca cei noua detectivi britanici specialisti in contraterorism sa interogheze ofiteri de rang inalt din FSB sau obligativitatea ca ei sa obtina aprobare pentru orice interogatoriu efectuat la Moscova - risca sa adanceasca criza diplomatica ruso-britanica declansata de moartea lui Litvinenko, scrie cotidianul.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.