Europa isi nemultumeste vecinii de la est. Noua Politica de Vecinatate a Uniunii nu face diferenta intre Liban si Ucraina.

Bugetul UE pentru perioada 2007-2013 prevede o suplimentare cu 32% fata de perioada 2000-2006 a sumei destinate Politicii de Vecinatate, care va ajunge in acest fel la 12 miliarde de euro.

O parte din bani vor fi folositi pentru recompensarea, cu cite un miliard de euro, a statelor celor mai harnice la implementarea reformelor in domenii precum combaterea saraciei, coruptiei si a somajului si imbunatatirea calitatii guvernarii si a performantelor economiei nationale.

UE, negociator la est

O schimbare importanta in Noua Politica este decizia UE de a se implica in negocierile multilaterale ale ministrilor de Externe din statele foste sovietice, pentru solutionarea conflictelor din aceasta zona (este vorba, in primul rind, despre un rol sporit pentru UE in rezolvarea "conflictelor inghetate" din zone precum Transnistria, Osetia de Sud, Abkhazia si Nagorno-Karabah). Uniunea Europeana si-a anuntat chiar intentia de a deveni partener permanent la negocierile din cadrul Consiliului Economic de Cooperare la Marea Neagra. Pina in prezent, UE s-a implicat in negocieri multilaterale numai pentru solutionarea conflictelor din zona mediteraneana, preferind raporturile bilaterale cu statele postsovietice.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.