La procesul pentru genocid al fostului lider irachian Saddam Hussein au fost prezentate joi dovezi privind uciderea a sute de femei si copii in timpul asa-numitei campanii Anfal contra kurzilor, in 1988.

Saddam este deja condamnat la moarte in urma unui alt proces, pentru a fi ordonat uciderea a peste 100 de oameni din orasul Djubail, in urma unei tentative de asasinat contra lui in 1982.

Potrivit marturiei legistului american Michael Trimble la procesul pentru genocid, sute de victime din randul kurzilor au fost descoperite in trei gropi comune.

In doua dintre gropile comune au fost gasite practic numai trupuri de femei si copii - 180 de copii si 50 de femei.

Victime ale campaniei Anfal
Unele din victimele campaniei lui Saddam contra kurzilor

Victimele au fost impuscate de soldati si ingropate acolo unde au cazut. Multi dintre cei ucisi aveau gaurite de gloante miinile pe care le-au ridicat probabil intr-un gest de aparare. O femeie insarcinata a fost impuscata in pantece. Un prunc, fara urme de gloante a murit probabil strivit de corpul mamei.

Procurorii afirma ca peste 180 de mii de oameni au pierit in timpul campaniei Anfal contra kurzilor, in 1988.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.