Uniunea Europeana si Kazahstanul vor semna la inceputul lunii decembrie doua acorduri de cooperare energetica, dintre care unul va fi in domeniul nuclear, a indicat Comisarul European pentru Energie, Andris Piebalgs.

Kazahstanul dispune de aproape de un sfert din rezervele de uraniu ale planetei si de gigantice rezerve de petrol, specifica agentia Interfax-Kazahstan, potrivit NewsIn. Primul document, un memorandum, implica "livrari de resurse energetice" din Kazahstan spre Uniunea Europeana si investitii europene in sectorul energetic kazah, a a declarat Piebalgs, aflat in vizita in republica ex-sovietica din Asia Centrala.

Acest text va fi semnat cu ocazia unei vizite la Bruxelles a presedintelui kazah Nursultan Nazarbaiev. Uniunea Europeana, care este dependenta de livrarile energetice ale Rusiei, incearca sa isi diversifice sursele de aprovizionare. Al doilea document se refera la sectorul nuclear si "ofera posibilitatea unei cooperari directe in domeniul comertului de materie prima radioactiva", a explicat Comisarul European.

"Energia nucleara este destul de dezvoltata in UE si in concluzie comertul cu uraniu este foarte important", a subliniat acesta. Uniunea Europeana este in urma in ceea ce priveste cooperarea nucleara cu Kazahstanul fata de Statele Unite ale Americii, Rusia sau China. Germania, care va prelua presedintia UE din ianuarie 2007, a anuntat ca va incerca definitivarea unui noi strategii europene pentru Asia Centrala, o regiune extrem de bogata in resurse energetice precum petrolul si gazele naturale. Piebagls va participa joi la o conferinta ministeriala privind problemele energetice intre Uniunea Europeana si statele riverane Marii Negre si Marii Caspice.


Despre autor:

Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.