Aflat ieri in Germania, la Mainz, presedintele american George W. Bush a declarat ca asteapta raspunsul Damascului la cererea sa de retragere completa din Liban, inainte de a cere la ONU sanctiuni contra Siriei. Damascul trebuie sa-si retraga trupele si serviciile secrete din Liban si sa nu incerce sa influenteze alegerile parlamentare ce vor avea loc in curand in aceasta tara, a precizat Bush, in cadrul unei conferinte de presa alaturi de cancelarul german, Gerhard Schrąder.

In ajun, dupa summitul extraordinar de la Bruxelles intre UE si Statele Unite, premierul luxemburghez Jean-Claude Juncker, a carui tara asigura presedintia prin rotatie a Uniunii, a precizat ca atat SUA, cat si UE solicita "aplicarea imediata" a Rezolutiei 1559 a ONU, care cere retragerea militarilor sirieni stationati in Liban si dizolvarea militiilor Hezbollah.

Dezavuat de multimile de oameni ce se aduna zi de zi la Beirut si de inmultirea cererilor de demisie, guvernul libanez prosirian a declarat ieri ca este de acord sa plece in anumite conditii, in timp ce opozitia cere "un cabinet de tranzitie", care sa supervizeze retragerea siriana si pregatirea alegerilor. In ultimele zile, opozitia din Liban a marcat puncte esentiale contra puterii prosiriene, intre care si convocarea Parlamentului, luni, pentru a dezbate asasinarea din 14 februarie a fostului premier Rafik Hariri, cand ar putea fi depusa o motiune de cenzura contra guvernului.

O slujba religioasa dedicata insanatosirii deputatului si fostului premier libanez, Bassel Fleyhane, grav ranit in atentatul in care si-a pierdut viata Rafik Hariri, s-a transformat marti seara intr-un mars de protest in centrul Beirutului. Sute de persoane cu lumanari aprinse in mana, purtand fulare alb-rosu, emblema opozitiei, s-au indreptat dupa slujba spre Casa ONU, la cateva sute de metri distanta aflandu-se mai multe sute de persoane, adunate pentru a saptea seara consecutiv in Piata Martirilor, in jurul mormantului lui Rafik Hariri.

La funeralii, opozitia promisese ca va continua sa protesteze in fiecare seara, pana se vor afla autorii si instigatorii sangerosului atentat.
La Damasc, ca un gest de sfidare fata de imobilismul oficial, peste 200 de personalitati siriene - scriitori, artisti si ziaristi - au cerut, intr-o scrisoare deschisa adresata presedintelui Baschar al-Assad, retragerea din Liban.