Presedintele american a sosit ieri dimineata la Mainz pentru convorbiri cu cancelarul german Gerhard Schrąder, in etapa a doua a ceea ce presa americana a numit "o ofensiva a seductiei" pe care George W. Bush o poarta in aceste zile in Europa.

Presedintele a respins aceasta caracterizare, precizand ca turneul sau european reprezinta, mai degraba, un "turneu al ascultarii: oamenii au anumite lucruri in minte si vor ca eu sa ascult ce au de spus", a rezumat Bush in stilul sau inconfundabil esenta acestei vizite. Cu toate acestea, presa a subliniat mai curand aspectele ambigue, divergentele relatiilor transatlantice si lipsa de substanta a discutiilor, mergand pana acolo incat unii au luat expresia "charm offensive" in sens de "ofensiva a...vrajelii".

Consens partial

Bush a aterizat ieri la Mainz in plina iarna, Europa de Vest fiind aproape ingropata sub zapada. Alegerea orasului renan ca loc al reuniunii nu a fost intamplatoare. In 1989, in acelasi loc, presedintele George H.W. Bush a fost aclamat de o multime de peste 3.000 de oameni cand le-a cerut liderilor sovietici sa darame Zidul Berlinului. Ieri a fost insa o cu totul alta poveste. Intre 5.000 si 10.000 de manifestanti au protestat impotriva presedintelui american. desi este probabil ca Bush sa nu fi observat nimic avand in vedere ca protestele se desfasurau la cinci kilometri distanta.

Intalnirea Bush-Schrąder a fost poate mai dificila decat aceea cu Chirac, avand in vedere antipatia profunda pe care a trezit-o Schrąder la Washington dupa ce in 2002 a castigat alegerile atacand politica americana in Irak. Cu toate acestea, cei doi lideri s-au straduit sa refaca puntile dintre cele doua natiuni. Schrąder a publicat un articol in Bild in care a afirmat ca "avem nevoie, germani si europeni, de o comunitate de vederi cu Statele Unite. In sens invers, americanii au nevoie de europeni, care le sunt cei mai apropiati aliati".

De partea cealalta, Bush a facut apel la depasirea divergentelor legate de Irak si a declarat ca intelege limitarile contributiei germane in aceasta tara. Marti, in cadrul summitului NATO, toti cei 26 de membri s-au angajat sa participe la instruirea fortelor irakiene. Franta si Germania au refuzat insa sa faca acest lucru pe sol irakian. Cei doi au facut apel la toate simbolurile care ar fi putut semnifica apropierea dintre cele doua tari. Astfel, ei s-au intalnit cu un grup de 20 de militari americani si germani intorsi din misiune din Afganistan, o modalitate de a aminti publicului american ca Germania are 2.000 de soldati in aceasta tara.

Cu toate aceste semne de bunavointa, intre cei doi lideri continua sa existe diferente de vedere serioase. Schrąder vrea o reforma fundamentala a NATO, Bush se opune. In chestiunea programului nuclear iranian, Schrąder si Chirac vor sa ofere Teheranului mai multe stimulente, inclusiv o posibila calitate de membru in Organizatia Mondiala a Comertului. Bush a declarat marti ca ideea ca Statele Unite s-ar pregati sa atace Iranul "este ridicola". "Acestea fiind zise, a continuat presedintele american, starnind zambetele audientei, toate optiunile (inclusiv aceea militara) raman pe masa."

Ieri, Bush a reafirmat ca este vital ca Iranul sa auda o singura voce, care sa rosteasca cat mai clar ca "Iranul nu trebuie sa aiba arme nucleare de dragul pacii si al securitatii". Schrąder si Chirac mai vor si sa ridice cat mai repede embargoul asupra armelor impus Chinei, intrucat acesta nu ar mai fi justificat. Pentru americani ramane insa un mister ce anume cred europenii ca s-a schimbat atat de fundamental in China fata de iunie 1989, cand s-a produs masacrul din Piata TienAnMen. Macar Chirac a avut intuitia ca ridicarea embargoului ar trebui facuta dupa o discutie detaliata cu americanii asupra bunurilor ce pot fi exportate.

Sfarsitul lunii de miere Bush-Putin?

Cel putin asa crede o parte a presei ruse, care estimeaza ca astazi la Bratislava, la reuniunea celor doi, Bush ii va spune verde in fata tarului de la Kremlin ca democratia rusa a ajuns sub zero grade. Putin, a carui paranoia creste vazand cu ochii, a raspuns acestor critici declarand presei slovace ca problematica democratiei "nu trebuie utilizata pentru a face din Rusia ceva amorf din punctul de vedere al structurii de stat sau pentru manipularea ei".

Publicatia moscovita Tribuna a denuntat chiar un razboi psihologic declansat de Washington impotriva Moscovei, cu scopul uluitor de a-si impune controlul asupra armelor nucleare ale Rusiei. Statele Unite au semnalat in ultima vreme insistent disparitia unor cantitati mari de materiale radioactive din Rusia, dar de aici pana la "controlul arsenalului nuclear" este o cale lunga, pe care numai mintea unui kaghebist sadea o poate strabate.