Casatoria printului Charles cu Camilla Parker Bowles se transforma pe zi ce trece intr-un vis tot mai urit, de la anuntul oficial privind fixarea datei cununiei, pe 8 aprilie, cuplul fiind bombardat zi de zi cu vesti proaste. Opinia publica britanica a fost socata ieri de stirea ca Regina Elisabeta a II-a nu va fi prezenta la cununie, gest considerat de presa londoneza drept o sfidare, in special la adresa miresei.

Explicatia oficiala oferita de Palatul Buckingham a fost aceea ca suverana a decis sa nu asiste la cununie pentru a respecta dorinta lui Charles si a Camillei de a avea o nunta discreta. "Este o decizie fara precedent in istoria monarhiei britanice", afirma istoricul David Starkey, potrivit caruia nu s-a mai intimplat niciodata ca perechea regala sa nu asiste la nunta mostenitorului tronului.

Comentatorii spun insa ca adevaratul motiv pentru care regina nu va lua parte la cununie este acela ca a fost extrem de suparata de decizia ca aceasta sa aiba loc la primaria din Windsor si nu la castel, asa cum se preconiza. Schimbarea locatiei s-a impus dupa ce a iesit la iveala ca, daca printul ar fi cerut o autorizatie pentru oficierea unei casatorii la palat, timp de trei ani orice muritor de rind ar fi putut sa-si faca nunta acolo. In opinia suveranei, o cununie la primarie este nedemna pentru un vlastar al familiei regale, pentru a nu mai vorbi de faptul ca, potrivit legislatiei in vigoare, fiind vorba de un spatiu public, orice cetatean are dreptul de a asista la casatorie.

Refuzul suveranei de a participa la nunta a fost amplu comentat ieri de presa britanica, tabloidul "The Sun" mergind pina la a numara citi pasi ar avea de facut regina de la poarta castelului Windsor pina la primarie, respectiv 184, ziaristii sugerind ca Elisabeta a II-a ar putea sa iasa la o plimbare cu ciinii sai si sa treaca si pe la starea civila.

Fara cavaleri de onoare

Un alt fapt fara precedent este acela ca printul Charles a anuntat acum doua zile ca nu va avea nici un cavaler de onoare la nunta, desi la fastuoasa nunta cu Diana, din 1981, i-a avut alaturi pe cei doi frati ai sai, Edward si Andrew. Printul a asigurat insa ca la ceremonie vor asista atit cei doi fii ai sai, William si Harry, cit si copiii Camillei din prima casatorie.

La toate acestea se adauga si controversele intre specialistii in probleme de drept privind posibilitatea legala ca un print mostenitor sa se casatoreasca in baza legii civile. Desi autoritatile afirma ca Legea casatoriilor din 1949 nu ii exclude pe membrii familiei legale, au existat voci care sa afirme ca ar fi mai bine ca nunta sa aiba loc in Scotia, acolo unde nu exista impedimente legale.

Pe de alta parte, unii analisti se intreaba daca nu cumva nemultumirile reginei privind decizia lui Charles de a se casatori cu Camilla nu s-ar putea solda in cele din urma cu inlaturarea sa de la succesiune, astfel incit dupa decesul suveranei pe tron sa urce direct printul William. Unele sondaje de opinie recente au aratat ca multi britanici sint de parere ca Charles nu ar trebui sa devina rege, cu atit mai mult in cazul preconizatei casatorii cu femeia vietii sale, care are extrem de putini simpatizanti in tara.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.