Mai mult de 1.000 de sloveni din localitatea Ambrus, situata la aproximativ 50 km de capitala Ljubljana, au iesit duminica in strada pentru a bloca revenirea unei familii de 31 de romi la casele lor.

La sfatul autoritatilor, familia Strojan parasise Ambrus in urma cu o luna pentru a evita agravarea unui conflict stirnit intre un cunoscut al familiei si un localnic. Plecarea familiei fusese solicitata insistent de localnici, aceiasi care acum nu vor sa mai primeasca familia inapoi.

Familia de romi, care are 14 copii, nu isi poate gasi insa loc nicaieri in Slovenia. O initiativa a guvernului de a-i muta intr-un cartier din Ljubljana a fost intimpinata cu proteste de strada. Deocamdata, oamenii sint cazati la un centru de refugiati, desi sint cetateni cu drepturi depline ai Sloveniei.

Problema se extinde

Mai mult, alte municipalitati din Slovenia vor sa urmeze exemplul Ambrusului si cer autoritatilor centrale sa evacueze comunitatile de romi. Consiliul Europei a intervenit ca principal avocat al familiei Strojan, insa deocamdata nici acest for nu a putut calma furia locuitorilor din Ambrus.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.