Presedintele Putin a anuntat ridicarea embargoului la summitul CSI de la Minsk

Presedintele Rusiei, Vladimir Putin, a promis la o intalnire cu omologul sau Vladimir Voronin, sa ridice embargo-ul asupra importurilor de vinuri si carne din Republica Moldova.

"Specialistii din tarile noastre, colegii moldoveni si rusi, au lucrat asiduu ca sa verifice si sa certifice calitatea produselor agricole. In primul rand, am convenit asupra reluarii importurilor de carne si vin din Moldova. In acelasi timp, specialistii nostri si cei din Moldova vor verifica in comun calitatea produselor moldovenesti", a spus Presedintele Rusiei.

"Ca prim pas al reluarii aprovizionarii cu vin moldovenesc a pietei din Rusia, am convenit sa facem acest lucru pe principiul opririi unice, adica, a unui loc de depozitare, unde sa fie pastrate bunurile pentru a preveni falsificarea", a continuat Vladimir Putin.

Cei doi presedinti au convenit sa tina convorbiri politice

"In domeniul energiei, sper ca specialistii nostri sa incheie in curand negocierile si sa gaseasca o solutie finala", a declarat Vladimir Putin dupa intalnirea cu omologul sau din Republica Moldova cu prilejul reuniunii la varf a Comunitatii Statelor Independente, desfasurate la Minsk, in Belarus.

"Eforturile depuse nu au fost in zadar pentru Moldova. A fost facut un inventar serios la toate companiile de vinificatie si a fost infiintat un laborator central de stat, autorizat sa certifice productia", a declarat Vladimir Voronin care a adaugat ca o serie de intermediari care profitau de pe urma vinurilor de joasa calitate, au fost indepartati din bransa.

Presedintele Voronin a mai spus ca cei doi lideri au discutat o serie de proiecte de investitii, care vor fi oferite Gazprom, in special, ca si altor companii din Rusia.

Presedintele Republicii Moldova a mai declarat ca cele doua parti au discutat in detaliu despre organizarea de discutii politice despre problemele regiunii, estimand ca ele au "perspective foarte bune".

Evolutii legate de aderarea Rusiei la OMC?

Eforturile depuse nu au fost in zadar pentru Moldova. A fost facut un inventar serios la toate companiile de vinificatie si a fost infiintat un laborator central de stat, autorizat sa certifice productia

Rusia opreste importurile de vin din Republica Moldova

Rusia a interzis importurile de vinuri din Republica Moldova in luna martie, invocand slaba calitate a lor, dar Chisinaul a sustinut ca e o decizie politica.

Pe de alta parte, insa, ministrul rus al agriculturii, Alexei Gordeev, a declarat tot marti, la Saratov, inainte ca Presedintele Putin sa se fi pronuntat, ca trebuie impuse masuri si mai restrictive impotriva importurilor de vinuri de proasta calitate.

Recent, premierul Vasile Tarlev sugera intr-o declaratie la BBC ca ridicarea embargoului asupra importurilor de vinuri ar fi o conditie pentru ca Republica Moldova sa renunte la obiectiile impotriva aderarii Rusiei la Organizatia Mondiala a Comertului.

Acceptul Republicii Moldova si Georgiei devine crucial pentru aderarea Rusiei la OMC, dupa semnarea recent a unui acord bilateral intre Statele Unite si Fedratia Rusa in acest sens.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.