Este vorba de tarifele pentru anul viitor. Compania Gazprom intentioneaza sa vanda gaze naturale in Europa cu 293 dolari mia de metri cubi - cifra se regaseste in proiectul de buget al societatii pe 2007

Aceste informatii au aparut ieri in cotidianul rus "Vedomosti", care insa nu preciza daca este vorba de un pret mediu sau un pret unic pentru toti clientii Gazprom din UE. Oricum ar fi, noi scandaluri nu vor putea fi evitate. Mai ales ca, daca informatiile din presa se adeveresc, iar proiectul de buget va trece de votul consiliului director, intreprinderea lui Aleksei Miller, se va putea lauda cu beneficii record obtinute de pe urma exporturilor sale de 157,8 miliarde metri cubi: este vorba de 46 miliade de dolari.

Cu aproape 20% mai mult decat cele 37 de miliarde de dolari pe care concernul spera sa le incaseze anul acesta. Analistul rus Oleg Maksimov, de la firma de consultanta "Troika Dialog", a calificat prognoza Gazprom drept "agresiva". In opinia lui, concernul rus nu va realiza mai mult de 41 miliarde de dolari beneficii, iar tariful pentru consumatorii europeni nu va depasi 260 de dolari mia de metri cubi. Nu de aceeasi parere este analistul Vadim Mitrosin, de la "Credit Suisse First Boston", pentru care 293 de dolari mia de metri cubi este o cifra cat se poate de reala, avand in vedere ca, pe piata mondiala, mia de metri cubi de "aur albastru" costa intre 260 si 270 de dolari. Si aceasta este limita. Dar chiar si asemenea incasari record nu vor salva Gazprom de la un deficit bugetar.

Pentru a-l aplana, grupul energetic si-a planificat sa imprumute 3,4 miliarde de dolari. Iar cauza se ascunde in pretul intern prea mic. Intentiile Gazprom de a majora aceste tarife s-au lovit de refuzul Kremlinului, care a acceptat doar o crestere pentru piata interna, de pana la 49 de dolari mia de metri cubi. Aceasta pentru primul semestru din 2007. Apoi se va trece la o majorare in trei trepte pana la 90 de dolari. Merita de mentionat, pe acest fundal, declaratia facuta de presedintele Vladimir Putin la Helsinki, in contextul summitului UE - Rusia, care a afirmat ca unitatea unor astfel de companii precum Gazprom trebuie pastrata. Intre timp, agentiile de presa au anuntat ca Gazprom si compania Gaz de France, care detine Distrigaz Sud, sunt foarte aproape de semnarea unui contract de livrari pe termen lung. "Nu este vorba de o simpla prelungire a unui acord, documentul prevede si alte forme de colaborare", a explicat vicepresedintele consiliului de conducere al Gazprom, Aleksandr Medvedev.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.