Oficiali din fortele de securitate britanice suspecteaza ca agenti dintr-o unitate speciala rusa s-ar afla in spatele sofisticatelor arme nucleare folosite pentru eliminarea fostului colonel FSB Aleksandr Litvinenko, a relatat, ieri, Sunday Telegraph.

Politistii britanici insarcinati cu anchetarea mortii fostului agent vor merge, saptamana aceasta, la Roma si Moscova, pentru a interoga trei persoane. Comisia Scotland Yard va chestiona doi rusi si un profesor italian care au luat masa cu Litvinenko, la un restaurant japonez din centrul Londrei, in urma cu doua saptamani. Se stie ca Litvinenko, refugiat in Marea Britanie, s-a intalnit cu profesorul italian Mario Scaramella, care avea informatii despre moartea jurnalistei Anna Politovskaia, impuscata luna trecuta la Moscova. Profesorul Scaramella, care se teme pentru viata sa, a declarat: "Litvinenko a fost ucis pentru ceea ce stia. Nu exista nici o indoiala ca a fost ucis din ordinul Kremlinului". Aleksandr Litvinenko, in varsta de 43 de ani, a decedat joi dupa ce a fost otravit cu poloniu 210, o substanta radioactiva.

O lista cu tinte

Implicarea unor forte speciale este sustinuta si de News of the World. Asasinul lui Aleksandr Litvinenko este un veteran al fortelor speciale ruse, Spetsnaz, de la care victima a primit la intalnirea din restaurantul japone un dosar cu dovezi incriminatoare. News of the World afirma ca are o copie si ca acesta contine o lista de persoane vizate, Litvinenko fiind in fruntea ei. Pe lista de "tinte" figureaza jurnalista Anna Politkovskaia, impuscata luna trecuta la Moscova, profesorul Mario Scaramella, care i-a dat lui Litvinenko documentul si a investigat infiltrarea KGB in Italia, activistul pentru drepturile omului Vladimir Bukovsky, care a dezvaluit tentative de depozitare a unor deseuri radioactive in nordul Rusiei, dar si omul de afaceri Boris Berezovsky.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.