Un nou soft de computer, care poate intelege vorbirea dupa miscarea buzelor (labiolectura - n.m.), a ajutat pentru a se descoperi cateva din secretele celui de-al II-lea Razboi Mondial, vizionandu-se cadrele filmate cu acea “camera-video de casa” a lui Hitler, arata Technews.bg.

Tehnologia de recunoastere a vorbiri se numeste ALR (Automated Lip Reading) si a fost creata de expertul Frank Hubner. Cu ajutorul acesteia, computer-ul urmareste si recunoaste miscarea buzelor, in timpul vorbirii, le transforma in suntete si le compara cu cuvintele din vocabular. Tehnologia permite a se dubla, cu sunet, filmele mute, dintre care multe sunt facute de Eva Braun, tovarasa de viata a conducatorului nazist, la Berghof, faimoasa resedinta montana.

Filmele arata un Hitler total diferit de oratorul isteric, care a condus Germania in devastatorul razboi. In cadrele peliculelor el poate fi vazut discutand degajat si glumind cu musafiri sai, dar si vorbind cu insufletire despre slabiciunea lui pentru film si in special pentru Mickey Mouse. Hitler a cumparat aparatul de filmat la ziua de nastere a Evei Braun, in anul 1936, de cand fosta lui secretara a si inceput sa filmeze scene din viata lor familiala. Cele mai multe dintre ele sunt facute pe terasa casei lor de la munte, in compania celor mai apropiati tovarasi de lupta si a prietenilor.

Camera a prins chiar unele cadre in care Hitler citeste povesti la copii ori se joaca cu ei. La un mic copil arian zicandu-i: "Tu esti un baiat viteaz! - Intr-o zi, ai sa ajungi un militar nemaipomenit". Cadrele, prelucrate pe acest principiu, sunt interpretate de actori si sunt adunate intr-un film documentar denumit "Lumea particulara a lui Hitler: Descoperita", ce va fi transmis pe unele canale de televiziune britanice.

Hitler, desen animat

Un artist german a facut o pictura comica cu porcul-nazist Adolf iar animatia lui, "In buncar", face furori in vest, fiind in mare voga in vizionare, pe i-net, pe site-ul YouTube.com. Filmuletul de scurt-metraj "Stau in buncar" (Ich hock in meine Bonker) incepe cu scena din anul 1945, cu putin inainte de sfarsitul celui de-al II-lea Razboi Mondial. Omuletul cu mica mustata neagra si accent austriac traieste numai in bunker-ul sau din beton, cu grosimea de 3 metri, in compania cainelui Blondi si a trei ratuste de plastic - dar nu are nici cea mai mica idee de capitulare. Walter Meors a avut curajul sa arate dictatorul ca nimeni altcineva pana acum - gol in baie, sezand pe wc.

Satira acestuia a creat polemica intre germani - pot sa rada de orice, si in special de Hitler? Intr-un interviu al unei televiziuni germane, Meors a declarat: "Germania are doua icoane - Benedict al XVI-lea si Adolf. Primele, ale Papei, se pot vedea in Biserica Catolica, iar cele ale conducatorului sunt libere".

Cronica Romana

Sursa: Cronica RomanaTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.