Finlanda, dintre state si Bruxelles, dintre regiuni, sunt cele mai competitive zone europene, iar majoritatea regiunilor apartinand celor zece noi state membre ale UE sunt slab plasate, din acest punct de vedere, a aratat un studiu anglo-american citat de NewsIn.

Acest studiu a fost efectuat de catre academicieni de la Universitatea britanica Sheffield, in colaborare cu profesori ai Universitatii George Washington din Statele Unite si se bazeaza pe masurarea competitivitatii cu ajutorul unui indice care masoara investitiile, nivelul de angajare in dezvoltare si cercetare, precum si numarul cererilor de brevetare.

De asemenea, studiul a mai luat in calcul si infrastructura pentru transport si nivelul de accesibilitate al acesteia, dar si productivitatea muncii, PIB pe cap de locuitor, veniturile si rata somajului.

"Nu exista numai o divizare evidenta intre vechea si noua Europa, ci si o dependenta in crestere de zonele urbane europene, ca sursa de competitivitate", a declarat profesorul coautor al studiului bianual, Robert Huggins. Acesta a adaugat ca "in plus, observam o erodare continua a competitivitatii regionale in cadrul unor mari puteri economice europene, precum Germania".

Bruxelles s-a clasat in fruntea topului regional, drept unul dintre cele mai bogate orase europene, in funtie de PIB pe cap de locuitor.

Regiunea finlandeza a orasului Helsinki, in care este plasat sediul celui mai mare grup producator de telefoane mobile din lume, Nokia, s-a clasat pe locul doi, dintre cele 118 regiuni europene luate in calcul.

"Regiunea este una de mica intindere, insa contribuie intr-o proportie uriasa la dinamismul competitiv al economiei finlandeze, mai ales deoarece ii corespunde aproximativ 35% din PIB national", a relevat studiul.

Zona Parisului s-a plasat pe locul trei, in timp ce Stockholm a ocupat locul patru. Ultimele zece cel mai putin competitive regiuni sunt cele din Slovacia, Estonia, Lituania, Ungaria, Cehia si Polonia.

Doar doua dintre regiunile apartinand noilor state europene au ajuns intre primele zece clasate, respectiv Praga si Bratislava, mai scrie Reuters.

Wall-Street

Sursa: Wall-StreetTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.