In capitala irakiana Bagdad au fost impuse restrictii de circulatie pe termen nelimitat, in urma celei mai sangeroase serii de atacuri din ultimii ani.

Politia irakiana afirma ca peste 160 de persoane au fost ucise de masini-capcana si explozii de mortiere petrecute in cartierul siit al Bagadului, Sadr City.

Dupa interzicerea traficului auto, situatia s-a calmat temporar. Aeroportul international a fost si el inchis.

Insa in cursul zilei de joi strazile din Sadr City au fost cuprinse de haos. Rezidentii isi cautau cu disperare rudele si prietenii prinsi de carnagiu. Bombele au fost programate sa explodeze la intervale de 15 minute, pentru a cauza cat mai multe victime.

Atentatorii au lovit in locuri selectate cu atentie - o piata aglomerata, o zona cu staluri cu alimente si o strada de unde irakienii luau autobuzele catre diverse zone ale capitalei.

Imediat, militiile inarmate siite au iesit in strada, tragand focuri de arma, si se relateaza ca s-au produs deja represalii in zonele sunite.

Apeluri la calm

Intr-o luare de pozitie fara precedent, politicieni de rang inalt din partea factiunilor siite, sunite si kurde, au luat parte la o conferinta de presa comuna, cerand populatiei sa isi pastreze calmul.

Premierul Nouri Al Maliki a calificat atacurile din Sadr City drept o crima impotriva populatiei locale.

Temerea principala este aceea ca razbunarile vor duce la o escaladare a violentei sectare. Natiunile Unite afirma ca 3700 de civili irakieni au fost ucisi in octombrie - o cifra record.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.