Presedintele francez Jacques Chirac si premierul italian Romano Prodi s-au intalnit ieri in Toscana in cadrul celui de-al 25-lea summit franco-italian.

Pe agenda de lucru s-au aflat situatia din Orientul Mijlociu si apropierea dintre companiile Air France-KLM si Alitalia. Dupa asasinarea, marti, a ministrului libanez al industriilor, Pierre Gemayel, o importanta figura a coalitiei anti-siriene, liderul francez si preseditele Consiliului italian vor aborda criza libaneza cu accent pe Siria. Pentru Romano Prodi, "a intoarce spatele Siriei, refuzand sa discuti cu autoritatile de la Damasc, nu este o solutie". In replica, Jacques Chirac a vorbit de "incredere", un atribut esential al reluarii dialogului cu Liban, dar care nu a fost regasita. Franta si Italia sunt in prima linie a Fortelor onusiene din Liban. Roma a deplasat cel mai important contingent, cu 2.500 de oameni, Parisul contribuind cu 2.000 de militari.

In privinta dosarelor bilaterale, proiectul fuziunii dintre Air-France-KLM si Alitalia, confruntata cu grave dificultati financiare, figureaza ca prioritate absoluta. Grupul franco-olandez a demarat cateva "schimburi exploratorii" cu firma italiana pentru a studia mai multe posibilitati de fuziune. Dar Air-France-KLM a ridicat o serie de conditii pentru un eventual mariaj, precum suprimarea liniilor deficitare. Cerintele formulate au fost catalogate inacceptabile de catre partea italiana.

Totusi, potrivit analistilor, intalnirea din acest weekend are darul de relua vechile relatiile de prietenie dintre cele doua tari dupa pauza pro-americana din epoca lui Silvio Berlusconi. Reorientarea diplomatica a lui Romano Prodi, in favoarea unei Italii in inima constructiei europene, a fost salutata de Chirac, pentru care Italia figureaza printre statele care, alaturi de Germania, Spania si Franta, "asigura buna functionare a UE".


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.