De cate ori nu au folosit agentiile internationale de presa acest cuvant, "carnagiu", in relatarile lor despre Irak! Dar, de data aceasta, atacurile de ieri depasesc orice imaginatie prin numarul de victime inregistrat: cel putin 150 de morti si 220 de raniti.

Este cel mai sangeros atentat din 2006. De fapt, a fost o serie de deflagratii la Sadr City, bastionul radical siit din Bagdad. Surse ale serviciilor de securitate au vorbit de cinci explozii, dintre care patru cu masini capcana. Una se afla nu departe de o piata.

Cu o populatie de 2,5 milioane de oameni, cartierul Sadr City este frecvent tinta unor asemenea atacuri. Interesant este ca, in cursul diminetii, responsabili ai miscarii liderului radical siit Moqtada Sadr acuzase soldatii americani ca au deschis focul asupra unui minibus care transporta civili. Patru persoane au decedat, printre care doua femei. Intr-un comunicat oficial dat publicitatii de trupele multinationale, se preciza ca "fortele speciale irakiene, la indicatiile consilierilor coalitiei", au condus un raid impotriva "sefului unei celule responsabila de un caz de rapire" si au tras "asupra unui vehicul care a avut un comportament ostil si care a fost identificat drept o amenintare".

Textul nu scrie nimic despre eventuale victime. Probabil, a fost vorba de o "neintelegere", de o "greseala". Exploziile de la Sadr City nu au fost insa o intamplare. Ele survin de Ziua recunostintei, sarbatorita ieri in Statele Unite. Exploziile s-au produs in timp ce Libanul isi lua ramas bun de la Pierre Gemayel, ministrul industriilor, asasinat in urma cu doua zile la Beirut, in plina strada si in plina zi. O inmormantare la care au venit sa asiste sute de mii de oameni. O inmormantare care, prin amploarea durerii si furiei provocate, ar putea degenera in tensiuni. Ba chiar intr-un razboi civil. Sunt temeri exprimate de majoritatea analistilor, locali si de pretutindeni.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.