Agentia Associated Press a difuzat o inregistrare video in care fostul spion rus, Alexandr Litvinenko, sustine ca autoritatile de la Moscova au incercat sa il omoare, deoarece stia prea multe.

Litvienko se afla internat, in prezent, intr-un spital din Londra, dupa ce a fost otravit. In aceeasi inregistrare, fostul agent KGB si FSB sustine ca puterea de la Kremlin a ordonat si lichidarea jurnalistei Anna Politkovskaia, un critic dur la adresa presedintelui Putin. "Cineva m-a intrebat direct: cine e vinovat de moartea Annei? Si pot sa va raspund direct: Putin, presedinele Federatiei Ruse a omorat-o", a spus Litvienko.

"Dupa ce a aparut cartea ei, Rusia lui Putin, a primit mai multe amenintari, care au devenit frecvente, direct de la Kremlin. Intr-una din ultimele noastre intalniri, m-a intrebat direct : "Pot ei sa ma omoare, crezi ca pot sa ma omoare?" I-am raspuns sincer: Da, pot si iti sugerez sa pleci din tara, cel putin pentru o vreme. Anna era un opozant politic si de aceea a fost omorata. Asa ca Putin a omorat-o. Pe masura ce regimul din Rusia se va schimba, vom afla tot."

Departamentul de Stat al SUA a solicitat marti Londrei informatii complete referitoare la cazul fostului colonel FSB, a carui otravire cu taliu este pusa de catre apropiatii lui Litvinenko pe seama Kremlinului, fata de care fostul spion a fost extrem de critic in ultimii sase ani de cand a fugit in Marea Britanie, aliindu-se unui alt exilat politic rus, oligarhului Boris Berezovski.

Administratia de la Washington intentioneaza sa ceara guvernului britanic informatii detaliate privind "presupusa otravire" a ofiterului FSB, Aleksandr Litvinenko, a specificat presei purtatorul de cuvant al Departamentului de Stat, Tom Casey. "Cunoastem doar ceea ce s-a publicat in presa si, avand in vedere ca Litvinenko este cetatean britanic, vom incerca sa luam legatura cu guvernul Majestatii Sale, pentru a vedea de ce fel de informatii dispun britanicii?, a mentionat Casey, indicand ca Administratia George W. Bush nu poate, deocamdata, ?nici sa infirme si nici sa confirme ceea ce a aparut in presa".

Diplomatul american a anuntat ca SUA nu intentioneaza sa contacteze in acest moment autoritatile ruse in legatura cu otravirea lui Litvinenko. "Pentru inceput, dorim sa luam legatura cu guvernul britanic, intrucat Litvinenko locuia la Londra si este rezident britanic", a subliniat reprezentantul Departamentului de Stat. Serviciul rus de informatii externe (SVR), Administratia presedintelui Vladimir Putin, Ambasada Rusiei la Londra - toate aceste institutii neaga categoric orice fel de implicare in otravirea spionului rus, calificand toate speculatiile in acest sens drept ?"otal absurde", care nici macar nu merita a fi comentate, relateaza RIA Novosti.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.