Oficiul european de lupta antifrauda (OLAF) a dat publicitatii o cifra-soc a pierderilor suferie de UE din cauza usturoiului chinezesc de contrabanda: 60 milioane de euro in bugetul UE. De mentionat ca usturoiul este al treilea produs pe lista produselor de contrabanda, dupa zahar si carne

Cultivat in Europa doar in cateva tari, productia de usturoi nu face fata cererii, mai ales din industria farmaceutica. In plus, calitatea este indoielnica, iar pretul cam usturator. La importul legal de usturoi din China se aplica o taxa de 9,6% la tariful de 1200 euro pe tona. Aceste taxe se aplica importurilor care depasesc plafonul impus de structurile europene, de 13.000 de tone anual.

In cazul in care autoritatile comunitare reusesc sa controleze importul de usturoi din China, suma deloc de neglijat se varsa direct in visteria europeana. In China cantitatile de usturoi cultivate sunt impresionante, iar costurile de productie foarte mici. Potrivit EurActiv, un singur container de usturoi ajuns in Uniunea Europeana prin retelele de contrabanda ar aduce celor implicati 24.000 euro.

Prin urmare, daca liberalizeaza piata usturoiului, Uniunea Europeana ar avea de pierdut, deoarece producatorii autohtoni ar fi pur si simplu spulberati de concurenta asiatica. Asa ca OLAF are o misiune clara, de a prinde contrabandistii care tranziteaza tarile est-europene, printre care si Romania, pe care le trec apoi in inscrisuri ca fiind tari de origine. Iar Comisia Europeana are grija sa stabileasca o politica favorabila producatorilor authtoni, chiar daca nu este cea mai buna solutie din punct de vedere economic.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.