Presedintele George Bush a sosit ieri in Indonezia, cea mai mare tara musulmana din lume si unde o impresionanta manifestatie a ilustrat cat de impopular este liderul american pe aceste pamanturi.

Venind din Vietnam, Bush a aterizat la bordul Boeingului sau 747 pe un aeroport militar din Jakarta. De aici, un elicoptar l-a purtat la Bogor, oras situat la circa 60 de kilometri de capitala tarii. Mii se musulmani au pornit de la primele ore ale diminetii, spre mica localitate, acuzandu-l pe seful administratiei SUA ca are "manile patate de sange" musulman.

Organizatorii au vorbit de 30.000 de demonstranti. Convoaie de masini si autobuze, plecate din diferite zone din centrul si din vestul regiunii Java, au transportat protestatari, deseori incadrati de partide sau de organizatii islamice. Potrivit analistilor, oprindu-se pentru doar cateva ore, in cea mai mare tara musulmana, Bush vrea o refacere de imagine pe plan international. In ochii Washingtonului, comentau agentiile de presa, arhipelagul indonezian cu cei 220 de milioane de locuitori ai sai (din care 88% musulmani) prezinta mai multe avantaje: este o tanara democratie, aici se practica un islam moderat, iar pericole precum fundamentalismul sau terorismul sunt, pentru moment, relativ reduse.

In ochii Jakarta, SUA ar putea ajuta Indonezia sa se ridice la un nivel care sa corespunda mai mult importantei sale demografice. De asemenea, marea putere americana este susceptibila a favoriza un progres economic.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.